Transmisja z S-video na Euro/Scart - jak ogl

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
meehow

Transmisja z S-video na Euro/Scart - jak oglądać filmy na TV?

Post autor: meehow »

Witam,
jako, że są Święta i trochę wolnego to chciałbym sobie obejrzeć kilka filmów na TV. Ale niestety nie potrafię skonfigurować Linuxa. Posiadam kartę GeForce 8600GT. Próbowałem ustawić to po prostu w NVIDIA X Server Settings. Ale po naciśnięciu Apply wyskakuje komunikat o kilku powodach przez które nie można ustawień zaakceptować. Poniżej zrzut ekranu:
Załącznik zrzut_ekranu-1.jpg nie jest już dostępny
Czyli muszę dokonać zmian w xorg.conf ale nie wiem jakich. A nie chce sam tam coś mieszać. Dlatego proszę o jakieś sugestie i pomysły.
Załączniki
zrzut_ekranu-1.jpg
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A czy wiesz jaka jest różnica między sygnałem s-video, a zespolonym sygnałem wizyjnym (ang. composite video)?
meehow

Za wikipedią -
standard przesyłania sygnału wizyjnego umożliwiający uzyskanie lepszej jakości niż w standardzie Composite video
. Co to ma do rzeczy?
fnmirk
Senior Member

Skoro pytasz o takie rzeczy to temat nie nie jest fizycznie do zrealizowania przy takim zestawie sprzętu jaki posiadasz, przez Ciebie. Odpowiedź masz na wykresach w artykule Wikipedii, którego fragment przytoczyłeś.
Bez znajomości elektroniki nie zamienisz sygnału s-video na zespolony sygnał wizyjny i odwrotnie.

Jeżeli telewizor nie posiada możliwości podpięcia sygnału s-video to nic nie zrobisz.
meehow

Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie chce zamieniać z S-Video na zespolony sygnał wizyjny. Ja mam w laptopie port S-Video a w telewizorze port Euro. Mam kabel S-Video<-->Euro/Scart. I za pośrednictwem tego chce odpalic film na TV z laptopa.
fnmirk
Senior Member

Nie, Ty wiesz co chcesz uzyskać ale nie wiesz jak to działa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/SCART
http://pl.wikipedia.org/wiki/S-Video

Narysuj mi połączenie takich dwóch gniazd (wtyków) bez dodatkowego układu elektronicznego.
meehow

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic435686.html
Tu jest połączenie. To działa na pewno bo na Windowsie oglądałem w ten sposób filmy. Jednak w Linuksie trzeba coś pozmieniać w xorg.conf aby to działało. No i właśnie co, boję się sam z sieci wklejać do tego pliku jakieś rzeczy dlatego pytam tutaj.
fnmirk
Senior Member

To nie ma prawa działać jeśli telewizor nie posiada wejścia sygnału s-video na eurozłączu. Wykonanie kabla nie gwarantuje działania. Przeczytaj cały artykuł, do którego odnośnik przedstawiłeś, a nie tylko rysunki. Działanie na Windows nie gwarantuje działania na Linuksie.
meehow

Jeżeli działało gdy był zainstalowany Windows to czemu miałoby nie działać gdy jest zainstalowany Linux. Linux słabiej wspiera takie standardy? Nie mniej jednak kiedyś już próbowałem się z tym bawić (na Linuksie oczywiście) i udało mi się uzyskać jakiś obraz na tv. Wprawdzie był bardzo zniekształcony. Jednak jakieś sygnały udało się wysłać. Czyli świadczy to o tym, że na Linuksie też zadziała.
Ja nie pytam czy to jest możliwe bo wiem, że jest tylko pytam jak skonfigurować xorg.conf aby to zadziałało.
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Linux słabiej wspiera takie standardy?
...
Nie mniej jednak kiedyś już próbowałem się z tym bawić (na Linuksie oczywiście) i udało mi się uzyskać jakiś obraz na tv. Wprawdzie był bardzo zniekształcony. Jednak jakieś sygnały udało się wysłać.
&quot pisze:A czy wiesz jaka jest różnica między sygnałem s-video, a zespolonym sygnałem wizyjnym (ang. composite video)?
Dlatego, że programiści Linuksa przestrzegają standardów to pod Linuksem, bez dodatkowego układu elektronicznego, nie ma prawa działać.

Jak można bezpośrednio podpiąć sygnał chrominancji i luminacji do wejść rgb? Dalsza dyskusja jest zbędna i bezcelowa.

Nawet jak uzyskasz jakiś obraz to będzie to efekt działania pojemności i impedancji kabli. Nie będzie on stabilny i nadający się do oglądania.
ODPOWIEDZ