[+] VirtualBox 3.2.10 OSE i brak USB oraz możliwo

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

[+] VirtualBox 3.2.10 OSE i brak USB oraz możliwości podłączenia drukarki przez USB

Post autor: Dalik »

Witam.
Nie potrafię sobie poradzić z instalacją drukarki Brother USB na wirtualnej maszynie (Windows7).
Oprócz ego nie wykrywa mi USB (nie mam takie w ogóle opcji, a dodatek do virtualboksa mam zainstalowany)

VirtualBox odpalam z poziomu użytkownika i wszystko działa oprócz USB.

Może nie odpowiednia wersja virtualboksa? Jak przeinstalować by nie pozbyć się maszyny Windows7 - już mam tam dużo rzeczy zainstalowanych.

Proszę o pomoc.
r0ster

Post autor: r0ster »

Też miałem problemy z USB w VB 3.x, w nowszych wersjach nie mam już żadnych problemów z USB.
Nie powinno być żadnych problemów z aktualizacją do nowej wersji VirtualBoxa o ile nie trzymasz obrazów maszyn w dziwnym miejscu jak:

/usr/lib/virtualbox/
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/ilin/Desktop# aptitude show virtualbox-4.1  Nie można znaleźć pakietu "virtualbox-4.1" z archiwum "testing"
Pakiet: virtualbox-4.1
Nowy: tak
Stan: zainstalowany
Zainstalowany automatycznie: nie
Wersja: 4.1.8-75467~Debian~squeeze
Priorytet: opcjonalny
Sekcja: contrib/misc
Zainstalowany ręcznie ze stronki.

Maszyny wirtualne masz w /home więc przeinstalowanie VB ich nie narusza.
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

W porządku, mam zainstalowaną wersję virtualbox 4.1.[n]8,[/b] mam jakieś opcje USB ale nadal nie mogę zainstalować drukarki (nie rozpoznaje urządzenia - widzi jako uniwersalna drukarka, jednak z błędem:

Kod: Zaznacz cały

Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)
Jakieś sugestie?
r0ster

Aktualnie korzystam z systemu operacyjnego Windows i nie mam jak sprawdzić, ale popatrz czy jesteś w odpowiedniej grupie. Prawdopodobnie virtualbox utworzył specjalną grupę, coś w stylu vbox.
Jak się do tej grupy dopiszesz to najlepiej zresetuj komputer, aby wczytał nowe ustawienia.
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

Mam stworzoną grupę vboxusers i jestem tam dodany Dalik (ja) oraz vboxusers. Grupa ma identyfikator 126 (gdzieś na forum tak wyczytałem i wpisałem).
r0ster

To mimo wszystko zresetuj komputer i sprawdź czy pomoże?
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

Restart komputera nie pomógł. Wirtualna maszyna widzi drukarkę jako urządzenie nieokreślone. Nie da się zainstalować sterowników (różnych już próbowałem).
Oczywiście na "zwykłym" (nie wirtualnym) systemie Windows7 drukarka instaluje się bez problemu).
r0ster

Spróbuj włączyć/wyłączyć w ustawieniach VB USB 2.0 (EHCI).
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

A zobacz jeszcze czy masz grupę lp. U mnie przykładowo dopiero po dodaniu się do tej grupy zniknęły problemy wszelkie z USB (drukarka, skaner, pendrive). Kiedyś przy pomocy googla wyszukałem, żeby taki manewr wykonać i pomogło.
ODPOWIEDZ