Debian na dysku SSD

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Krystian Kiermasz

Debian na dysku SSD

Post autor: Krystian Kiermasz »

Witam.

W sieci znalazłem dość dużo informacji, jednak były pisane w 2007/2008 roku więc na pewno dużo się do obecnego roku zmieniło.

Chciałbym kupić dysk SSD i zainstalować na nim Debiana. Czy ktoś używa takiego dysku? Jak zainstalować system aby go nie zajeździć w 1 rok?
Informacje jakie udało mi się przeczytać:
  1. Nie należy tworzyć partycji wymiany.
  2. System plików ext4 bez księgowania.
Czy Debian sam rozpozna rodzaj dysku i dostosuje ustawienia? Nie wiem jak te informacje są aktualne na dzisiejsze czasy, ale w tamtym okresie dużo jest postów o prawidłową instalację systemu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Olivia
Beginner

Post autor: Olivia »

Dysk będzie oznaczony normalnie jako sdX. Sam musiz poustawiać wszystko. Ja miałam ssd przez3 miesiące i system naprawdę dużo szybciej działał. Minusem było, to że w laptopie mogę wpiąć tylko jeden dysk bez naruszania gwarancji, więc z wielkim bólem wróciłam na HDD.
Janu

Post autor: Janu »

Używam Debiana Squeeze na laptopie z dyskiem ssd vertex plus i według mnie nie ma co tak oszczędzać tego dysku i zupełnie wyłączać partycji wymiany i księgowania, w zupełności wystarczy włączenie opcji TRIM (dodanie opcji discard w fstab) i ustawienie przez ,,sysctl vm.swapiness'' na 1.
ODPOWIEDZ