Ci
Ciągłe włamania na ruter
Mam ruter podpięty pod linię telefoniczną i pod serwer. Ruter jest w trybie mostu - hasło i login do internetu w Orange jest zapisane na serwerze i to on łączy się z Internetem. Ktoś włamał mi się do rutera i utworzył sobie zabezpieczone połączenie wifi. Po zorientowaniu się, zmieniłem hasło dostępu do rutera jednakże nie mogłem deaktywować wifi (nie wiem czemu) więc po prostu zmieniłem SSID, ukryłem sieć i wpisałem 63 znakowe hasło z kosmosu. Dziwnym trafem ten ktoś zdołał znów wejść na ruter i znów wszystko pozmieniać - oczywiście hasło dostępu do rutera też zostało zmienione na bardzo długie. Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć jak to się stało, że po zmianach haseł (bo nazwę sieci można podejrzeć) ktoś zdołał tam wejść?
Drugą dziwną sprawą jest to, że na jednej linii mam 2 publiczne adresy IP - jeden dla serwera drugi dla rutera.
Dodam, że ruter jest i w trybie mostu i ma wpisane hasło i login do internetu (kiedyś ja tam to wpisałem, ale po ,,ataku'' usunąłem ten profil z rutera).
Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc.
Drugą dziwną sprawą jest to, że na jednej linii mam 2 publiczne adresy IP - jeden dla serwera drugi dla rutera.
Dodam, że ruter jest i w trybie mostu i ma wpisane hasło i login do internetu (kiedyś ja tam to wpisałem, ale po ,,ataku'' usunąłem ten profil z rutera).
Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc.
Nie trzeba tu niczego wyjaśniać. Jeśli jest to usługa ADSL to od dostawcy dostałeś wraz z modemem podsieć 4 adresową (lub 8), gdzie:mateuszms pisze:...nie wyjaśnia faktu dwóch publicznych IP na jednej linii ADSL.
- pierwszy IP w tej podsieci to adres Twojej sieci
- drugi IP to adres dla modemu (rutera)
- trzeci (oraz ewentualnie 4,5,6,7) IP to adres dla urządzenia, które podłączysz za modem/ruter
- ostatni IP to tzw. adres rozgłoszeniowy.
Pofatyguj się i zerknij do lektury o podstawach sieci.
- hello_world
Kod: Zaznacz cały
reaver -i wlan0 -b MAC