Ci

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
mateuszms

Ciągłe włamania na ruter

Post autor: mateuszms »

Mam ruter podpięty pod linię telefoniczną i pod serwer. Ruter jest w trybie mostu - hasło i login do internetu w Orange jest zapisane na serwerze i to on łączy się z Internetem. Ktoś włamał mi się do rutera i utworzył sobie zabezpieczone połączenie wifi. Po zorientowaniu się, zmieniłem hasło dostępu do rutera jednakże nie mogłem deaktywować wifi (nie wiem czemu) więc po prostu zmieniłem SSID, ukryłem sieć i wpisałem 63 znakowe hasło z kosmosu. Dziwnym trafem ten ktoś zdołał znów wejść na ruter i znów wszystko pozmieniać - oczywiście hasło dostępu do rutera też zostało zmienione na bardzo długie. Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć jak to się stało, że po zmianach haseł (bo nazwę sieci można podejrzeć) ktoś zdołał tam wejść?

Drugą dziwną sprawą jest to, że na jednej linii mam 2 publiczne adresy IP - jeden dla serwera drugi dla rutera.
Dodam, że ruter jest i w trybie mostu i ma wpisane hasło i login do internetu (kiedyś ja tam to wpisałem, ale po ,,ataku'' usunąłem ten profil z rutera).
Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Np. dodał sobie klucz SSH i ma głęboko w ... poważaniu Twoje hasło ;) Teraz już nie wiadomo co właściwie jest na tym serwerze, więc tylko reinstalacja i ew. przywrócenie danych z kopii zapasowej. No i oczywiście zabezpieczenie dostępu tak, aby sytuacja się nie powtórzyła.
mateuszms

Ale on sie nie łączy przez serwer tylko przez wifi z rutera. Nie może się połączyć przez serwer bo mój dhcp przypisuje numery IP tylko adresom MAC z pliku dhcp.conf.
Poza tym odnotowałbym to w statystykach.

I to dalej nie wyjaśnia faktu dwóch publicznych IP na jednej linii ADSL.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

mateuszms pisze:...nie wyjaśnia faktu dwóch publicznych IP na jednej linii ADSL.
Nie trzeba tu niczego wyjaśniać. Jeśli jest to usługa ADSL to od dostawcy dostałeś wraz z modemem podsieć 4 adresową (lub 8), gdzie:
- pierwszy IP w tej podsieci to adres Twojej sieci
- drugi IP to adres dla modemu (rutera)
- trzeci (oraz ewentualnie 4,5,6,7) IP to adres dla urządzenia, które podłączysz za modem/ruter
- ostatni IP to tzw. adres rozgłoszeniowy.
Pofatyguj się i zerknij do lektury o podstawach sieci.
mateuszms

Dobrze, to jedna sprawa wyjaśniona.
A sprawa tego, że ktoś mimo ciągłej zmiany haseł dostępu zdołał się włamać do rutera przez wifi? Jest jakiś sposób na podejrzenie hasła dostępu do rutera lub jego zresetowania zdalnie?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

A jaką metodą zabezpieczasz Wifi (WEP, WPA, WPA2/PSK)? WEP można dość łatwo łamać (ponoć bo nie mam wiedzy z tego zakresu).
mateuszms

Zabezpieczylem ją WPA2... a i tak potem ktos sie wlamal i pozmienial hasla...
Jutro zmienię router - od razu wyłączę wifi, dhcp itp. Jeśli problem się powtórzy to nie wiem co mi pozostanie.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jeśli to sprzętowy ruter, to zrób fizyczne czyszczenie wyjścia (ang. wipe out) i po zawodach.
Awatar użytkownika
hello_world

Post autor: hello_world »

Kod: Zaznacz cały

reaver -i wlan0 -b MAC
Nie można wykluczyć jeśli oficjalnie jest powiedziane
buri

Post autor: buri »

Masz może funkcję łączenia przez Wi-fi z routerem - dostęp do panelu dokładniej? Jeśli tak ustaw sprzęt aby dostęp do ustawień routera był tylko przez lan.
ODPOWIEDZ