[+] Instalator wersji testowej (Wheezy) zawiesza si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
przemnet

[+] Instalator wersji testowej (Wheezy) zawiesza się

Post autor: przemnet »

Witam.

Mam problem z zainstalowaniem Debiana Wheezy czyli wersji testowej (z instalatorem wersji stabilnej nie mam takich problemów). Używam obrazu debian-testing-i386-CD-1.iso z dnia 2 stycznia 2012, który przenoszę na dysk pendrive za pomocą programu Unetbootin.

Po wybraniu opcji "Graphical install" pojawia się ekran wyboru języka, jednak w tym momencie instalator zawiesza się, brak reakcji na ruchy myszą czy dane z klawiatury.

Po wybraniu opcji "Install" lub "Expert install" instalator zawiesza się i na ekranie zaczyna pojawiać się komunikat:

Kod: Zaznacz cały

INFO: kbd-mode: setting console mode to Unicode (UTF-8)
Gdy wcisnę Tab aby edytować opcje startowe, wyglądają one następująco:

(Install)
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz vga=788 -- quiet

(Expert install)
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz priority=low  --

(Graphical install)
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz video=vesa:ywrap,mtrr vga=788  -- quiet
Próbowałem dodać argument:

nopat
zgodnie z tym co jest napisane tutaj http://www.linuxquestions.org/questions ... ng-745710/ jednak to nie pomogło. Próbowałem następujących kombinacji (może gdzieś popełniłem czeski błąd).

/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz priority=low  --nopat
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz priority=low nopat
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz nopat vga=788
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz vga=788 --quiet --nopat
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz vga=788 --quiet nopat
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz vga=788 nopat
/install.386/vmlinuz initrd=/install.386/initrd.gz video=vesa:ywrap,mtrr vga=788 nopat --quiet

Zdaję sobie, że jest to wersja testowa, ale nie jest to chyba niemożliwe, żeby napisać poprawny instalator.

Pozdrawiam,
Przemek.

ROZWIĄZANIE:
Jest to błąd instalatora i trzeba czekać, aż ukaże się obraz, który tego błędu nie będzie zawierał...
Awatar użytkownika
jpc

Post autor: jpc »

Poszukaj starszego obrazu, lub ściągnij najnowszy. Miałem ten sam problem z obrazem z przed jakichś 2 tygodni.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Post autor: shevchenko1987 »

Ostatnio trudno natrafić na w pełni działający obraz wersji testowej. Problem istnieje od jakiegoś czasu. Ostatnio po prostu zmuszony byłem zainstalować Wheezy z obrazu biznesowego wersji stabilnej. Trochę na opak, ale inaczej nie dało rady. :p
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

Post autor: Zalingrad »

Ja miałem szczęście, mój obraz płyty DVD Debiana testowego z 26 grudnia okazał się działający. Nie polecam opcji "graphical install" dla wersji testowej.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Nie używaj graficznego instalatora. Wybierz tekstowego on działa. Już od kilku tygodni ten sam błąd w instalatorze jest.
bonq

Post autor: bonq »

U mnie jest ten sam problem, nie można go zainstalować tekstowo, ani graficznie, ani również w trybie eksperta z opcją nopat. Czy ktoś wie, jak rozwiązać ten problem?
&quot pisze:Po wybraniu opcji "Install" lub "Expert install" instalator zawiesza się i na ekranie zaczyna pojawiać się komunikat:

INFO: kbd-mode: setting console mode to Unicode (UTF-8)
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Post autor: shevchenko1987 »

Kiedyś rozwiązywali to tak [Link].
przemnet

Post autor: przemnet »

W obrazie z dnia 9ego stycznia nie ma opcji "Install" czyli instalacji w trybie tekstowym, tryb graficzny nie działa, działa tylko "Expert Install". Dawno nie instalowałem Debiana w tym trybie i w rezultacie nie zainstalowałem sobie środowiska graficznego.

Generalnie chyba przeżywam "kryzys wieku średniego" jeśli chodzi o używanie Linuksa. Używałem sobie do tej pory Ubuntu, wszystko było super, wprowadzone w wersji Ubuntu 11.04 Unity nawet mi się podobało, ale to co było i nadal jest w Ubuntu 11.10 to już przesada. Tak nafaszerowanego błędami wydania chyba jeszcze nie było, po prostu nie dało się tego używać, bo środowisko graficzne co chwilę płatało jakieś figle.

Po rezygnacji z Ubuntu, chciałem sobie wrócić do Debiana w wersji testowej, ale nawet nie udało się uruchomić instalatora, stąd ten wątek No to jeśli nie Debian, to może Mint bazujący na Debianie, czyli w wersji LMDE. Kolejna porażka, błąd na błędzie błąd pogania. Co chwilę coś się zawiesza, a poza tym ta wersja ma niesamowicie wolne repozytoria i pobieranie aktualizacji trwało wieki.

Wkurzyłem się i zainstalowałem stabilnego Debiana. Oczywiście nie odbyło się to bez rzucania mięsem podczas instalacji, bo okazało się, że sterowniki do mojej karty WIFI (jest podłączana przez USB do komputera stacjonarnego) nie znajdują się na płycie, bo są w repozytoriach non-free. Musiałem odgrzebać jakiś długi kabel i przeciągnąć go przez pół mieszkania, żeby instalacja (z płytki netinstall) doszła do skutku.

No nic, koniec marudzenia, to takie moje osobiste wrażenia na temat ostatnich Linuksów- musiałem się gdzieś wyżalić.

Pozdrawiam.
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Instalowałem dzisiaj, z dzisiaj ściągniętego obrazu iso, ale wersję xfce + lxde - wszystko działa. Stabilnych wersji unikam, nie nadąża za sprzętem (moim).
A tak w ogóle to mam Linuksa Archa, ale instalowałem Debiana mojej mamie (70 lat). Pierwsza styczność z komputerem, nieskażona Windowsem, powinno być dobrze ;)
ODPOWIEDZ