Czy instalacja Debiana nie mija si
-
Czy instalacja Debiana nie mija się z celem?
Witam!
Mam zamiar wywalic windowsa i zrobic instalke linuksa. I tak sie zastanawiam czy ma to byc debian czy ubuntu, moze mepis albo mint. Wszystkie te dysrybucje oparte sa na debianie ale czytajac forum debiana dosc dokladnie zauwazylem , ze non stop sa problemy.. a to z instalacja a to ze sterownikami itp . Wlasciwie co wpis na forum to problem . Musze przyznac ze zniechecilo mnie to troszke do debiana.Poradzcie co mam robic , z tego co wiem z ubuntu nie ma tych problemow , podobnie z mepisem . Przeciez ubuntu to rozbudowany debian. W czym sa roznice??
Pzdr.M
Mam zamiar wywalic windowsa i zrobic instalke linuksa. I tak sie zastanawiam czy ma to byc debian czy ubuntu, moze mepis albo mint. Wszystkie te dysrybucje oparte sa na debianie ale czytajac forum debiana dosc dokladnie zauwazylem , ze non stop sa problemy.. a to z instalacja a to ze sterownikami itp . Wlasciwie co wpis na forum to problem . Musze przyznac ze zniechecilo mnie to troszke do debiana.Poradzcie co mam robic , z tego co wiem z ubuntu nie ma tych problemow , podobnie z mepisem . Przeciez ubuntu to rozbudowany debian. W czym sa roznice??
Pzdr.M
-
jak chcesz mieć system do używania w warunkach domowych i nie jesteś zbyt wymagającym użytkownikiem, to instaluj ubuntu, natomiast jak
chcesz poznać linuksa i używać go do zastosowań bardziej poważnych niż te "domowe", to wybierz debiana. widzisz zawsze coś za coś. ubuntu jest prostsze, może wymaga mniej wiedzy, ale za to nie oferuje takich możliwości jak debian.
chcesz poznać linuksa i używać go do zastosowań bardziej poważnych niż te "domowe", to wybierz debiana. widzisz zawsze coś za coś. ubuntu jest prostsze, może wymaga mniej wiedzy, ale za to nie oferuje takich możliwości jak debian.
Witamy na forum. Gratuluję męskiej decyzji
Ja myślę, że duża ilość problemów na forum wynika z tego, że od tego jest to forum i/lub jest duże zainteresowanie debianem( wśród nowych). Możesz mieć problemy z instalacją, albo nie. Mnie na przykład wszystko zainstalowało się idealnie - tylko dobrać pakiety( ale to jest logiczne, ze trzeba przystosować system do siebie)
Co do wyboru innej dystrybucji - tak jak przedmówca - jeśli chcesz GNU/Linuksa, bo jest dobrym systemem operacyjnym i nic ponadto - wybierz ubuntu. Jesli natomiest do tego dochodzi chęć poznania systemu i oprogramowania GNU - wybierz Debiana.
Pozdrawiam
Ja myślę, że duża ilość problemów na forum wynika z tego, że od tego jest to forum i/lub jest duże zainteresowanie debianem( wśród nowych). Możesz mieć problemy z instalacją, albo nie. Mnie na przykład wszystko zainstalowało się idealnie - tylko dobrać pakiety( ale to jest logiczne, ze trzeba przystosować system do siebie)
Co do wyboru innej dystrybucji - tak jak przedmówca - jeśli chcesz GNU/Linuksa, bo jest dobrym systemem operacyjnym i nic ponadto - wybierz ubuntu. Jesli natomiest do tego dochodzi chęć poznania systemu i oprogramowania GNU - wybierz Debiana.
Pozdrawiam
Po to jest forum - ludzie piszą jak mają problem ;-)Rskolnikow pisze:ale czytając forum debiana dość dokładnie zauważyłem , ze non stop są problemy..
Jeśli chcesz się czegoś nauczyć wybierz debiana, on wcale nie jest taki trudny, a wyrabia dużo dobrych unixowych nawyków. Generalnie jak chcesz wszystko konfigurować klikając to możesz przejść na ubuntu, albo zostać na windowsie, na jedno wychodzi ;-) Poza tym to wszechobecne sudo w Ubuntu wyrabia niezbyt dobre nawyki...
zależy co rozumiesz przez "polskie wersje", bo już na początku instalacji wybierasz język, którego będziesz używała, a potem (jeśli będziesz miała problemy z polskimi znakami) to wykorzystujesz ten link który podał el_carles.tylko powiedzcie mi czy są polskie wersje czy trzeba paczki instalować?
ogólnie trzeba instalować paczki językowe tylko do instalowanych programów (np. KDE - ale tu chyba domyślnie pójdzie, Iceweasel, itp) sam system będzie po polsku.
nie koniecznie, Debiana instalowałem 2-3 dni temu i gdyby nie to że potrzebowałem zmienić kodowanie to nic bym nie robił ]czytajac forum debiana dosc dokladnie zauwazylem , ze non stop sa problemy.. [/quote]el_carles pisze:Trzeba instalować.. ale to chyba nic trudnego:
bo forum służy do rozwiązywania problemów :P
jeśli nie jesteś "zwykłym zjadaczem chleba" (jeśli chodzi o PC) to mogę Ci z czystym sumieniem polecić Debiana.Rskolnikow pisze:Mam zamiar wywalic windowsa i zrobic instalke linuksa. I tak sie zastanawiam czy ma to byc debian czy ubuntu, moze mepis albo mint.
hehe, witam 8-)
No właśnie różnica jest taka, że Ubuntu jest bardziej zasrany :-) Nad Debianem wg. mnie ma się większą kontrolę i przede wszystkim jest bardziej wydajny. A problemy problemami - w każdym systemie występują, nie zależnie czy wgrasz ubuntu czy debiana. I choć na Debianie początkowa konfiguracja może być trochę czasochłonna - opłaci się to.Przeciez ubuntu to rozbudowany debian. W czym sa roznice??
Hehe, dokładnie :mrgreen: Nie wytrzymywałem na tym distro, chciałem wrócić na slacka, ale nie podoba mi się mała ilość paczek, a instalować ze źródeł mi się nie chce. Więc padło na debiana :-)bo ubuntu jest do kitu