Mam przełącznik, z którego ściągam dane o ruchu ale chciałbym utworzyć plik mrtg.cfg, który by zawierał dostępne (usunięty znak #) wszystkie interfejsy, a nie tylko te które są w danym momencie aktywne.
Normalnie tworzę mrtg.cfg za pomocą:
Ogólnie mogę ręcznie edytować wpisy i usuwać znak # przy nieaktywnych interfejsach w chwili tworzenia pliku mrtg.cfg, ale przy kobylastym przełączniku Cisco to masakra.
Jest to pewne rozwiązanie, ale po tym "wpisie" z tego pliku usuwa mi wszystkie znaki #, a tam niektóre wiersze muszą być nieaktywne. Teoretycznie i tak po tej operacji jest mniej ręcznej roboty w zahaszowaniu niż odhaszowaniu.
Czytałem dokumentacje ze 3 razy a za 4 dopiero dostrzegłem ten wpis.
Może się komuś przyda.
--no-down Normally cfgmaker will not include interfaces which are marked anything but administratively and operationally UP. With this switch you get them all.
Odkopuję temat, ponieważ też mam z tym problem. Mianowicie pliki konfiguracyjne tworzyłem w ten sam sposób jak jest opisane w pierwszym poście. Zwykłe ręczne usunięcie #, zmiana prędkości portu, powodowało, że indeks się rozsypywał. Tym drugim sposobem z opcją --no-down nadal linie są nieaktywne. Używam przełącznika d-link des 3550.
Kolejne pytanie to czy ktoś wie, czy można za pomocą cfgmaker zrobić konfig na podstawie wzorcowego pliku?