I tak i nie. Jeżeli chodzi o to, że to i to służy do wirtualizowania środowisk to masz rację, ale xen to parawirtualizacja, natomiast ESXi to bare-metal pełna wirtualizacja. W tym sensie już bliżej KVM do ESXi.Ale przekombinowałeś... xen-hypervisor to odpowiednik ESX/ESXi.
Wirtualizacje na Linuksie - Windows
Byłem w podobnej sytuacji. Potrzebowałem na serwerze z Debianem uruchomić Windowsową aplikację do zarządzania centralą telefoniczną.
Sprawę załatwił VirtualBox, który w środowisku gnome wirtualizował mi Windowsa XP, do którego logowałem się przez RDP.
Problem był z automatycznym uruchomieniem Windowsa XP po ewentualnym restarcie całego serwera.
Ale, znalazłem gdzieś skrypt, który spod konsoli uruchamia wirtualną maszynę jako usługę i problem rozwiązany.
Sprawę załatwił VirtualBox, który w środowisku gnome wirtualizował mi Windowsa XP, do którego logowałem się przez RDP.
Problem był z automatycznym uruchomieniem Windowsa XP po ewentualnym restarcie całego serwera.
Ale, znalazłem gdzieś skrypt, który spod konsoli uruchamia wirtualną maszynę jako usługę i problem rozwiązany.