Roundcube - spamassassin nie oznacza spamu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
broo

Roundcube - spamassassin nie oznacza spamu

Post autor: broo »

Witam.

Mam mały problem ze zgraniem Roundcube (z wtyczką Mark As Junk 2) i programemm Spamassassin.

Instalacja wykonana według opisu dostępnego na stronie http://www.howtoforge.com/perfect-serve ... onfig-3-p4

Wszystko działa dobrze, poza tym, że przy próbie oznaczenia w Roundcube wiadomości jako spam, spamassassin się "nie uczy". W logach z Roundcube mam jedynie:

Kod: Zaznacz cały

[17-Feb-2012 20:38:48 +0100]: NULL
,,Markasjunk2'' mam skonfigurowane tak:

$rcmail_config['markasjunk2_spam_cmd'] = '/usr/bin/sa-learn --spam /var/vmail/%d/%l/Maildir/.Junk/*/*';
Podejrzewam, że może być to kwestia uprawnień do jakichś plików (katalogów) ale jako, że jestem bardzo początkującym użytkownikiem Debiana, nie jestem w stanie dojść do tego, jakich konkretnie.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Odświeżenie tematu.
Loud

Post autor: Loud »

Witam
J
a również chcę użyć tej wtyczki. Konfigurację mam nieco inną:
broo pisze: ,,Markasjunk2'' mam skonfigurowane tak:

$rcmail_config['markasjunk2_spam_cmd'] = '/usr/bin/sa-learn --spam /var/vmail/%d/%l/Maildir/.Junk/*/*';
Ja w tym miejscu mam: (jako podano w instrukcji)

'sa-learn --spam --prefs-file=/var/mail/%d/%l/Maildir/.spamassassin/user_prefs %f'
dodatkowo w:

$rcmail_config['markasjunk2_learning_driver'] = 'cmd_learn';

Kiedy oznaczam wiadomość jako spam, wszystko ładnie się przenosi, w logu roundcube i z tego co widzę w innych logach też nie ma żadnych błędów. Tylko teraz pytanie, jak sprawdzić czy spamassassin nauczył się, że to spam. Z tego polecenia wnioskuję, że powinien się utworzyć katalog .spamassassin w moim katalogu poczty, katalogu nie ma. Wydaje mi się, że chodzi tutaj o prawa dostępu. Jakieś inne pomysły?
ODPOWIEDZ