Czy instalacja Debiana nie mija si

Ogólne pytania dotyczące systemu
Rskolnikow

Post autor: Rskolnikow »

Czolem.
Dziekuje za wszystkie sugestie i porady, zrobilem instalke debiana ale niestety x-y nie wstaly po wgraniu sterownikow . Szukalem alternatyw z tymi sterownikami , cos jak instalator graficzny ..znalazlem envy dla debiana. Oczekuje waszych opinii czy bedzie to dzialac?? Chcialbym na nowo zainstalowac debiana.
brz
Beginner

Post autor: brz »

Rskolnikow pisze:Wszystkie te dysrybucje oparte sa na debianie ale czytajac forum debiana dosc dokladnie zauwazylem , ze non stop sa problemy.. a to z instalacja a to ze sterownikami itp . Wlasciwie co wpis na forum to problem . Musze przyznac ze zniechecilo mnie to troszke do debiana.
jesli chcesz, zebym uwierzyl, ze na forum ubuntu jest mniej problemow to... nie uwierze. ] no chyba, ze to przez moderatorski terror i ludzie boja sie cokolwiek napisac. ;] sam mam o wiele mniej problemow pod debianem niz mialem pod ubuntu, instalacja sterownikow zamknietych dla ATI to bajka a sam system jakis taki bardziej responsywny. ;]
Rskolnikow pisze:Szukalem alternatyw z tymi sterownikami , cos jak instalator graficzny ..znalazlem envy dla debiana. Oczekuje waszych opinii czy bedzie to dzialac??
znalazles envy dla debiana? ] myslalem, ze to projekt tylko i wylacznie pod ubuntu. probowalem raz to odpalic na debianie i wylozylo sie na starcie (no ale wersja byla pod ubuntu. jesli rzeczywiscie znalazles debianowa nie powinno byc problemu). jesli uda ci sie to odpalic, to powinno dzialac normalnie. pod ubuntu nie mialem z tym problemow (ani przy instalacji sterownikow dla NVIDII, ani dla ATI - chociaz wydawalo mi sie, ze recznie instalowany fglrx jakos lepiej dzialal).
Rskolnikow pisze:zrobilem instalke debiana
i slusznie. ]
Rskolnikow

Witam))
Co do envy to sie instaluje i odpala ale pozniej wywala jakis blad i kicha ((..sterowniki juz zainstalowalem z repo, x-y wstaly )). Tylko mam jeden problem z kde , nie widac ikonki cdromu na pulpicie , plytka jest w napedzie..jak mam teraz odpalic cdrom^^??
brz
Beginner

Czyli nie ma wersji dla debiana. ;] Pomimo, ze to .deb, to jest pisane pod ubuntu a tam z tego co pamietam jakies katalogi, na ktorych envy operuje sa gdzie indziej niz w debianie - stad bledy.

Kod: Zaznacz cały

/cdrom, /media/cdrom albo /media/cdrom0
;]

A w konquerorze nie ma w jakims bocznym panelu? jesli nie ma to chyba ci sie nie montuje automatycznie.

Sprawdz czy masz paczke pmount a pozniej przeczytaj to:
Rskolnikow

Dzieki brz...wracajac do envy... http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html wyraznie jest napisane ze envy jest tez dla debiana i minta ..tez to mnie zdziwilo bo do tej pory bylo tylko dla ubuntu . U mnie w samym srodku instalacji sterownikow envy blad wywala.
brz
Beginner

faktycznie, rozszerzyl dzialanie na debiana. moze sam sprobuje. ;]

edit:

nie sprobuje, za duzo bawienia sie, zeby to badziewie odpalic w ogole (poza tym pod xfce sie krzaczy - tryb graficzny nie chce sie odpalic a tekstowy nie jest skory do wspolpracy).no ale jesli ktos jest zainteresowany, to envy jest w repo. ;]
Rskolnikow

Dla ubuntu envy bylo super, dopoki nie bylo restricted driver manager, z tego co wiem w mincie restricted driver tez jest, nie mam pojecia kto teraz z envy bedzie korzystal..mozliwie ze jak dopracuja to w debianie sie przyda, z gnome w debianie nie mozna go wogole odpalic, w kde w polowie instalki blad wywala, ...czas pokaze))
cordial

Post autor: cordial »

KarolOssowski pisze:jak chcesz poznać linuksa (...)
Jak chcesz poznać Linuksa, to zainstaluj Slackware.

Jest takie powiedzenie:
"Jeżeli znasz Slackware'a, znasz Linuksa... jeżeli znasz Red Hata, to znasz tylko Red Hata".

pozdr.
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

cordial pisze:Jest takie powiedzenie:
"Jeżeli znasz Slackware'a, znasz Linuksa... jeżeli znasz Red Hata, to znasz tylko Red Hata".
Równie dobrze mogę napisać
"Jeżeli znasz LFS'a, znasz linuksa... jeżeli SLackware'a, to znasz tylko Slackware'a"

Linux to linux i kształt loga dystrybucji nie ma tutaj znaczenia.
cordial

Post autor: cordial »

Lorenzo pisze: Linux to linux i kształt loga dystrybucji nie ma tutaj znaczenia.
Instalujesz Ubuntu, wiele rzeczy robi się domyślnie za Ciebie.
Jest nawet alternatywne tłumaczenie nazwy tej dystrybucji, na "ten kto nie potrafi skonfigurować Debiana".

Większość ludzi widzi w tym zaletę, o tym świadczy chociażby popularności tej dystrybucji, no ale umówimy się, nie każdy chce "wiedzieć" jak coś zrobić i nie każdy się tym interesuje.
Więc dobrze że wybór jest.

Co nie znaczy że, posiadanie Ubuntu i klikanie w gnome, uprawnia wszystkich do mówienia "znam Linux".

Oczywiście, są też ludzie którzy potrafią dużo i używają Ubuntu, są też ludzie którzy wiedzą dużo i chodzą do prywatnych szkół, ano bo wszystko można.
Tylko że, takie osoby stanowią jakieś 1%.

Jeśli dobrze znasz Slackware, to z innymi dystrybucjami nie będziesz miał problemów.
ODPOWIEDZ