[+] Jak zmusi

Ogólne pytania dotyczące systemu
michas222

[+] Jak zmusić Debiana do zrestartowania komputera do poziomu biosu

Post autor: michas222 »

Restartowany system włącza się ponownie ten sam. Jeżeli mamy dwa różne systemy to aby wybrać ten drugi, musimy wyłączyć komputer i ponownie go włączyć. Jakaś mała rada?
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Witam,

Miałem ten sam problem.
Rozwiązałem go w sposób następujący. Posiadam KDE stety lub nie, wszedłem do Ustawień systemowych > Ekran logowania > Zamykanie (Konfiguracja menedżera logowania (KDM)), tutaj jest Menadżer zamykania systemu, wybrałem w moim przypadku grub. Problem ustąpił jak ręką odjął.

Pozdrawiam
michas222

Dziękuję za odpowiedz, ale mnie takie rozwiązanie chyba nie satysfakcjonuje, nie korzystam z KDE. Taki sposób "uruchamiania ponownie systemu" to specyfika Debiana Squeeze? Nie przypominam sobie żeby było tak w Lenny.

Udało mi się rozwiązać problem. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Pyton_000

Post autor: Pyton_000 »

michas222 pisze:Dziękuję za odpowiedz, ale mnie takie rozwiązanie chyba nie satysfakcjonuje, nie korzystam z KDE. Taki sposób "uruchamiania ponownie systemu" to specyfika Debiana Squeeze? Nie przypominam sobie żeby było tak w Lenny.

Udało mi się rozwiązać problem. Dziękuję.
A może powiesz w jaki sposób to rozwiązałeś?
michas222

Przede wszystkim przeszukałem zainstalowane pakiety szukając wyrażeń "jądro i ponowne uruchamianie".
Znalazłem wystarczy usunąć pakiet kexec-tools.

Opis pakietu:
Narzędzie to jest używane do ładowania jądra do pamięci i ponownego uruchamiania w używanej przez jądro pamięci, przy użyciu systemu wywoływań kexec.
ODPOWIEDZ