Gnome 2.30.2 - Jak zablokowa

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
damjan

Gnome 2.30.2 - Jak zablokować panel

Post autor: damjan »

Mój problem może okazać się banalny, ale nie udało mi się go rozwiązać.
Mam stabilną wersję Debiana 6.0.4.
System 64 bitowy:

Kod: Zaznacz cały

Linux debian 2.6.32-5-amd64 #1 x86_64 GNU/Linux
Gdy uruchomię coś przez wine - na pełen ekran, to po zamknięciu aplikacji ikonki na panelu, czasem cały panel zmienia położenie. Wszystko w dziwny sposób się przestawia. Dodam że każda z ikon ma zaznaczoną opcję "pod prawym klawiszem myszy" -> zablokuj na panelu. Oczywiście dzieje się to tylko gdy odpalam coś przez wine - w normalnym przypadku jest OK.
Czy ktoś zna jakiś sposób, jakieś polecenie które zablokowałoby całkowicie dolny panel (jeden i drugi)?
Dzięki z góry za pomoc.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Nie uruchamiać programów z wine na pełnym ekranie. Też mi się to działo. We fluxboksie nic się nie poprzestawia. Jeśli chcesz uruchamiać program z wine otwórz go we fluxboksie.
A zbudowanie najnowszego wine nie pomaga?
http://debian.linux.pl/entries/163-Debi ... szego-wine
damjan

Dokładnie mówiąc, to uruchamiam grę Fallout2 - wygodnie się w to gra na pełnym ekranie.
Problem jest tego typu, że gry chyba najwygodniej uruchamiać przez PlayOnLinux, a on do każdej pozycji instaluje inną wersję wine. Czasem starszą, czasem nowszą, ale gry działają stabilnie przez to. Tak że najnowszy wine odpada. Muszę pomyśleć coś nad tym fluxboksem. Z tym że gnome wizualnie bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Słyszałem wiele dobrego o programie playonlinux. Fluxa tez nie lubię ale jak uruchomisz wine to nie poprzestawia się mu nic.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

damjan spróbuj uruchomić grę w ten sposób: http://debian.linux.pl/threads/26460-8- ... post148886
damjan

Dzięki za informację. Przed chwilą spróbowałem to zrobić Twoim sposobem saturno - mój skrypt wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
cd ~/.PlayOnLinux/wineprefix/Fallout2_gog/drive_c/Program\ Files/BlackIsle/Fallout2
wine explorer /desktop=name,1600x1200 fallout2.exe
ustawiłem rozdzielczość na 1600x1200, okno uruchamia się właśnie w takiej rozdzielczości, ale sama gra znajduje się w lewym górnym rogu i jest w rozdzielczości 1024x768. Myślałem że może gdzieś w opcjach samego Fallouta można przestawić tą rozdzielczość na wyższą. Niestety nie znalazłem takiego sposobu. Jeśli coś robię nie tak, albo masz jakiś pomysł, to proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ