Nie dzia

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Gruszka

Post autor: Gruszka »

Mam na laptopie zapisany odnośnik do bardzo dobrego artykułu na ten temat, aczkolwiek nie mieszałem z tym, bo najpierw muszę rozwiązać powyższe problemy. Nie wiem, czy jutro nie będę jeszcze raz apache instalować, bo nie mam bladego pojęcia co jest zepsute.

Dodane:
Problem z subdomenami rozwiązany. Miałem błędny wpis strefy domeny, który zauważyłem dzisiaj w logach na freedns.pl.

Błąd polegał na tym, że named interpretował wpis domeny podwójnie. Czyli np. nie działała subdomena. vps.grucha.eu, bo wpis był interpretowany jako vps.grucha.eu.grucha.eu i taka też działała.

Problem z wirtualnymi hostami nadal istnieje i nadal wyświetla się błąd:

Kod: Zaznacz cały

Forbidden...
mimo, że prawa dostępu i właściciel pliku index.html są/znajdują się tam gdzie trzeba. Czy ktoś ma dalej jakieś pomysły?

Wracając do tematu ze strefą domeny wklejam poprawiony konfig dla tych, którzy w przyszłości by tu zaglądali:

$TTL 3600 ;   Domyslny TTL
grucha.eu.      IN SOA   fns1.42.pl. vps.grucha.eu (
                         2012040416 ; numer seryjny
                         3600       ; Czesosc odswiezania (refresh)
                         900        ; Czestosc powtorek (retry)
                         360000     ; Czas wygasniecia (expire0
                         3600       ; Negatywne buforowanie TTL
)

$ORIGIN grucha.eu.
                IN MX 0 mail.grucha.eu.
                IN NS   fns1.42.pl.
                IN NS   fns2.42.pl.
                IN A    78.47.154.246
www             IN CNAME grucha.eu.
vps             IN CNAME grucha.eu.
mail            IN CNAME grucha.eu.
subdomena       IN CNAME grucha.eu.

Jak widać zamieniłem wpis grucha.eu. IN A 78.47.154.246 na wpis bez grucha.eu. , bo jak się okazuje to powodowało złą interpretacje + po $ORIGIN nie zauważyłem, że po grucha.eu "zjadłem" kropkę. Aktualnie wpis w httpd.conf dla mojego VirtualHosta wygląda tak:

<VirtualHost *:80>
    DocumentRoot /home/testos/www/subdomena.grucha.eu

ServerName subdomena.grucha.eu
    ServerAlias subdomena.grucha.eu
    ServerAdmin [email protected]

CustomLog /var/log/httpd/subdomena.grucha.eu.access.log combined

<Directory /home/testos/www/subdomena.grucha.eu>
        Options FollowSymLinks
        AllowOverride Indexes AuthConfig Limit FileInfo
 Order allow,deny
        Allow from all
    </Directory>

</VirtualHost>

Naturalnie w /home/testos/ znajduje się katalog www/subdomena.grucha.eu, a w nim plik index.html. Mimo tego że występuje wspomniany błąd, a logi oczywiście nic wartościowego nie pokazują w porównaniu z poprzednimi.

Teraz mam tylko taki log i to jest absolutnie wszystko co mi logi pokazują:

[error] [client 87.207.175.17] (13)Permission denied: access to / denied
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Gruszka

Post autor: Gruszka »

Dziękuję za odnośnik. Problem został rozwiązany - pomógł mi znajomy administrator. Dla osób, które miałyby w przyszłości podobny problem, podaję rozwiązanie.
  1. Należy skonfigurować wirtualnego hosta dla głównej domeny, inaczej "gryzła" się z subdomeną. Ponadto chyba to:

NameVirtualHost *:80
    trzeba było jeszcze ustawić (włączyć).
  2. Katalog /var/www/html, a nie /var/www/html/var/www jednak jest środowiskiem w jailu i w połączeniu z powyższym zaczęło to działać.

Mam jeszcze jedno pytanie. Mam w środowisku chroot skonfigurowane vsftpd podpięte pod konta użytkowników w katalogu /home/. Czyli np. /home/użytkownik1.

Chciałbym to skonfigurować poprzez polecenie mount, a nie dowiązania symboliczne (bezpieczniejsze rozwiązanie) tak, aby po zalogowaniu się przez ftp, użytkownik był podpięty do swojego wirtualnego hosta.

Czyli /home/użytkownik/ był podpięty pod /var/www/html/jakiś_użytkownik_virtual_host. Nie mam jednak bladego pojęcia jak to wykonać z pomocą pliku /etc/fstab. Czytałem podręcznik systemowy fstab i nawet podpięcie /proc i /dev mi nie wychodziło pod środowisko chroot i muszę to ręcznie robić po każdym restarcie maszyny.

Znam polecenie i ono działa, natomiast nie wiem jaki wpis umieścić w pliku /etc/fstab, aby to zautomatyzować. Załóżmy, że /home/użytkownik i /var/www/html są w środowisku chroot w katalogu /coś_tam/coś/chroot.
Czyli np.: /coś_tam/coś/chroot/var/www/html/jakiś_użytkownik_virtual_host lub np. w przypadku ftp: /coś_tam/coś/chroot/home/użytkownik1.
ODPOWIEDZ