[+] Terminal - przy instalacji brak zapytania o podj

Ogólne pytania dotyczące systemu
ariellew

[+] Terminal - przy instalacji brak zapytania o podjęcie akcji

Post autor: ariellew »

Chciałbym wszystkich przywitać. Dzisiaj zauważyłem brak możliwości opcji wyboru w terminalu np. podczas instalacji jakiegoś pakietu. Oto przykład:

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/ariel# aptitude install iceweasel
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  iceweasel 
0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 1099 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 4071 kB.
Pobieranie:1 http://security.debian.org/ squeeze/updates/main iceweasel i386 3.5.16-14 [1099 kB]
Chodzi mi o to, że wcześniej pojawiało się pytanie czy zainstalować takie oprogramowanie, czy nie. Teraz nawet o to nie pyta tylko przechodzi od razu do wykonania operacji. Czułbym się bezpieczniej gdybym znowu posiadał tą opcję. Ale już np. gdy wydaję polecenie:

aptitude purge iceweasel
wyświetla mi komunikat:

Kontynuować? [T/n/?]
I właśnie o coś takiego mi chodzi aby niczego nie popsuć, nie sprawdzałem, czy to dotyczy tylko instalacji pakietów, czy również innych operacji. Czy jest możliwość aby poprzednie zapytania znowu się pojawiały? Co muszę w takim wypadku zrobić?

Odnośnie przykładowej opcji wyboru w terminalu to zauważyłem, że to chyba zależy od pakietu. Albo mi tylko tak się wydaje. Np. gdy wpisałem jeszcze raz dla sprawdzenia czy coś się zmieni:

aptitude install bluefish
To tym razem pojawił już się komunikat:

Kontynuować? [T/n/?] 
Przy próbie ponownej instalacji pakietu iceweasel zostało bez zmian. Od czego to zależy? Nazwę tego pakietu wpisałem dokładnie tak jak mi wyświetlił wynik polecenia:

apt-cache search
Awatar użytkownika
Pyton_000

Post autor: Pyton_000 »

A nie jest przypadkiem tak, że jeśli chcesz instalować jakiś pakiet, a system znajdzie tylko 1 (tak jak w przypadku iceweasel) bez innych to instaluje, a jak instalujesz np. bluefish to chce instalować jeszcze kilka innych?
ariellew

Szczerze mówiąc to nie wiem czy tak właśnie jest. Możliwe, że masz rację a ja nie zwróciłem na to uwagę. Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A nie jest już zainstalowany?

dpkg -l |grep iceweasel
I chcesz zainstalować...
ariellew

Kiedy pisałem swój pierwszy post nie miałem zainstalowanego tego pakietu. Teraz korzystam właśnie z tej przeglądarki. Po odpowiedzi udzielonej mi przez Pyton_000 tak z ciekawości zacząłem zwracać uwagę na to czy aby nie jest tak jak on napisał. Jak do tej pory udało mi się zaobserwować, że chyba faktycznie tak jest. A skoro tak jest więc nie stanowi to już żadnej niedogodności. Dla pewności przed instalacją jakiegokolwiek pakietu przeprowadzam najpierw symulację bo jestem jeszcze początkujący w Debianie. Nie mniej jednak dziękuję wszystkim za okazanie pomocy.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Powoli dojdziesz na szczyt. Trzeba jedynie wykazać się chęcią i popracować troche nad tym.
ariellew

Jeśli chodzi o chęci i pracę na poznawanie Debiana to tego mi nie brakuje. Mam go co prawda od niedawna ale już teraz cenię go sobie bardziej od Ubuntu na którym przesiedziałem ok 2 -3 lata.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

http://www.debian.org/doc/manuals/debia ... ex.en.html

Miałem kiedyś Ubuntu, krótko bo krótko ale z tego co zauważyłem więcej musiałem przy nim czasu spędzić niż przy Debianie aby go skonfigurować. A lama nie jestem 10 lat pracuję na Linuksach, 19 lat na komputerach. Ubuntu to wcale momentami nie system dla początkujących. W sumie wg poradnika, z którego wtedy korzystałem jakoś mi poszło. Ale nigdy więcej. Męczarnia. W Debianie wszystko łatwe i proste.
Esencja.
ariellew

Dziękuję za podesłany odnośnik. Ja może bym dalej używał Ubuntu gdyby nie to, że ostatnio po raz kolejny przy którymś uruchomieniu komputera język w systemie zmienił mi się na angielski. Z nawigacją w tym języku nie miałbym większych problemów ale nie lubię jak coś się zmienia bez ingerencji z mojej strony. Na Debianie jak dotąd nic takiego mi się nie przytrafiło.
ODPOWIEDZ