Zainstalowałem XFCE4, na nowym Debianie testowym, ponieważ Gnome 3 nie przypadł mi do gustu. XFCE4 bardzo mi się podoba.
Problem tkwi w tym, że po ponownym uruchomieniu nie pojawił mi się żaden panel (ani jeden ani drugi). Uruchomienie paneli wymusiłem już będąc zalogowanym i myślałem, że wszystko będzie w porządku przy następnym uruchomieniu. Komunikaty jakie mi się pojawiają po każdym logowaniu to:
Nie odnaleziono uruchomionego wystąpienia xfce4-panelUruchomić panel? Proszę zapisać sesję przed wylogowaniem, aby panel został uruchomiony podczas następnego logowania.
Przy pierwszym logowaniu pokazuje się okno, jaką konfigurację paneli ma wybrać. Co wybrałeś?
Klikasz menu -> ustawienia -> panel a tam klikasz plus i dodajesz 1 albo 2 panele jak chcesz.
Na panelu klikasz dodaj aplet, a potem na aplecie klikasz dodaj aktywator i tam dodajesz sobie skrót do programu itp. Dodaj sobie menu i inne cuda.
Ewentualnie skasuj konfiguracje (czyli katalogi w katalogu xfce4) w konsoli i zaloguj się w środowisku graficznym ponownie.
Nie odnaleziono uruchomionego wystąpienia xfce4-panel
Uruchomić panel? Proszę zapisać sesję przed wylogowaniem, aby panel został uruchomiony podczas następnego logowania.
Mam zaznaczone zapisanie sesji przed wylogowaniem ale nie pomaga.
Nadal mam ten sam problem, że nie zezwolono na uruchomienie panelu i uruchamia się w trybie kiosk. Gdzie indziej może leżeć problem?
Przepraszam, że odświeżam starszy temat, ale właśnie problem autora i mnie dopadł. Rada marcin1982 pomogła. Skasowałam ~/.config/xfce4 i skopiowałam ten katalog z /root, po zmianie praw i przelogowaniu panel załadował się automatycznie. Bez tego forum zginęłabym