Laptop pod wirtualizacj

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
SunTzu

Post autor: SunTzu »

A co złego jest w debianie i xen? esx o nic innego
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Przez Xen masz na myśli XenServer 6.0?
SunTzu

Nie mam na myśli produktu citrix, czy jak im tam było?
peter86
Beginner

Ale to musiałbyś bardziej określić o co Ci chodzi. Do ESX/ESXi możesz porównać XenServer. Jeżeli chodzi o GPU passthrough to chyba tylko ESX/ESXi oraz XenServer może to wykorzystować. Akurat dla środowiska, w którym pracuje XenServer nie ma prawa bytu. Nie ma takiej "szerokiej" funkcjonalności w XenSerwerze jak w ESX/ESXi.
SunTzu

W takim razie jeszcze raz... nie xenserver, ale XEN....
Normalnie, możesz odpalić debiana i w maszynie GPU Passthrough do Windows-a

http://www.youtube.com/watch?v=kGH05ZoM ... ure=relmfu

3ds, gry i innego programy stoją otworem.
peter86
Beginner

Xen jest poligonem doświadczalnym dla XenServera. Jedno i drugie jest hypervisorem. A to oznacza, że na laptopie musiałbyś zainstalować Xena. Nie wydaje Ci się to bezsensu? Rozumiem, że przy Xenie masz normalną funkcjonalność systemu. Nie zmienia to faktu, że nie jest to produkt typu Workstation. Dalej instalujesz hypervisora.
SunTzu

Czemu nie? Chcę mieć na jednym komputerze Debiana do pracy, Windowsa do paru aplikacji. Pracować jednocześnie w obu środowiskach. W obu środowiskach potrzebuję GPU.

XenServer jednak jest innym rozwiązaniem. Np. nie zawiera funkcji GPU passthrough, ale inaczej działa, bo przez CUDA.
peter86
Beginner

No nie wiem. Siedzę teraz na szkoleniu z XenServera i tu mówią, że XenServer używa GPU passthrough. Zresztą faktycznie, na maszynie wirtualnej w zakładce ,,properties'' mogę to włączyć.
GPU Pass-Through is supported for specific machines and GPUs. In all cases, the IOMMU chipset feature (known as VT-d for Intel models) must be available and enabled on the XenServer host. Before enabling the GPU Pass-Through feature, visit http://www.citrix.com/ready/hcl to check the hardware compatibility list. For any further questions regarding the hardware compatibility list, e-mail [email protected].
SunTzu

Przepraszam małe nieporozumienie wyszło. Faktycznie xenserver posiada opcję GPU Pass-Through, pomyliło mi się z XenDestop i XenApp, które działają odmiennie, lecz też wykorzystują XenServer, trochę to zagmatwane. Jednak tam jest technologia HDX i niestety trzeba NV.
peter86
Beginner

Tak z ciekawości zapytam. Masz to na laptopie, czy na komputerze stacjonarnym zainstalowane?
ODPOWIEDZ