Konfiguruję router na debianie, jednak nie mogę sobie poradzić z konfiguracją DHCP.
Obecnie nasłuchuje na interfejsie ETH0, który jest skonfigurowany jako wyjście w świat z serwera (WAN)
Listening on LPF/ETH0/MAC_ADDRES ETH0
Sending on LPF/ETH0/MAC_ADDRES ETH0
Sending on Socket/fallback
Jak zmienić by DHCP nasłuchiwało na wewnętrznym interfejsie w sieci LAN ?
To nie jest odpowiedzialne za konfugurację interfejsu eth0 ? eth0 ma uzyskiwać IP z dhcp komputera, który jest bramą do internetu, oraz za nim komputery łaczące się przez ETH1 również mają pobierać IP z mojego DHCP.
Próbowałem znaleść plik konfiguracyjny /etc/default/dhcp3-server ale go w tej lokalizacji nie ma. Tam można określić interfejs.
Konfiguracja, o której piszę jest w /etc/default/isp-dhcp3-server a nie jak pisano na innym forum /etc/default/dhcp3-server
Pomimo tego małego kroku jest jeszcze trochę pracy, nim uruchomię ten router. Co krok jakaś przeszkoda. Teraz nie mogę uruchomić routingu. Ale na dziś to juz dam sobie spokój, jutro wrócę do tematu.
Ale że jak. Jeśli eth0 to Twoje wyjście na świat a eth1 to brama na sieć lokalną to dlaczego chcesz pobrać adres na eth0 ze swojego komputera? Chyba że coś źle zrozumiałem.
Nie zrozumieliście mnie. Interfejs eth0 to interfejs, który jest "na zewnątrz sieci", i otrzymuje ip od providera, jest przydzielany automatycznie z DHCP providera. Z tym nie miałem problemu.
Interfejs eth1 jest bramą w sieci lokalnej i moi userzy otrzymują IP wewnątrz sieci z lokalnego serwera DHCP. Tu miałem problem, po eth1 DHCP nie przydzielał IP ale po odpowiedniej konfiguracji już jest OK. Jak pisałem, konfig interfejsów jest w pliku isc-dhcp3-serwer, nie jak według wielu opisów dhcp3-serwer.