Witam
W czasie instalacji mam dylemat z prawidłowym partycjonowaniem dysku twardego, szczególnie lokalizacją partycji SWAP.
Zrobiłem coś takiego:
/boot - ext4 (rozmiar 150 MB)
/ - ext4 (ozmiar 20 GB)
/home - ext4 (reszta)
/swap - przestrzeń wymiany (2 GB - dwu krotność RAM-u)
Czy to jest prawidłowy uklad ? Czy lokalizacja partycji SWAP na końcu to dobry wybór ?
Partycje - uk
Ruter/serwer w sieci lokalnej (dla kilku komputerów) dodatkowo jako dysk sieciowy. Dysk 1TB podzielony jak powyżej.
Małe aktualizacje, nie mogę zastosować partycji ext4, musiałem zrobić na ext3. Powodem jest gotowa paczka jądra, z której korzystam. Nie ma ona wkompilowanej obsługi systemu plików ext4, po instalacji nowego jądra system nie wstawał.
Małe aktualizacje, nie mogę zastosować partycji ext4, musiałem zrobić na ext3. Powodem jest gotowa paczka jądra, z której korzystam. Nie ma ona wkompilowanej obsługi systemu plików ext4, po instalacji nowego jądra system nie wstawał.
Partycję wymiany daj jako drugą.
Jeśli partycje ustawisz jako pierwsze, jest do nich najszybszy dostęp, bo są w miejscu, w którym czas dostępu do dysku jest krótki.
Na serwer router musisz przemyśleć osobne partycje /var /tmp /usr. /home moZe być niewielki, o ile nie będziesz miał użytkowników i nie będziesz tam trzymał ich poczty i plików www lub jakichkolwiek innych plików.
Planujesz zainstalować squida?
Jeśli partycje ustawisz jako pierwsze, jest do nich najszybszy dostęp, bo są w miejscu, w którym czas dostępu do dysku jest krótki.
Na serwer router musisz przemyśleć osobne partycje /var /tmp /usr. /home moZe być niewielki, o ile nie będziesz miał użytkowników i nie będziesz tam trzymał ich poczty i plików www lub jakichkolwiek innych plików.
Planujesz zainstalować squida?
Partycję wymiany dałem na końcu, gdyż sądzę że system nie będzie miał potrzeby korzystania z niego - jest tylko w razie sytuacji awaryjnej. To jest komputer na procesorze Atom D2500, RAM 1GB (choć niewielkim kosztem mogę zrobić 2 GB). Z usług jest tylko Apache + PHP5 + MYSQL, asterisk jako centrala telefoniczna, samba jako serwer plików - jest on przeznaczony tylko dla mnie. Nie mam poczty i sqiuda. Mogłem wydzielić jeszcze oddzielną partycję /var pod bazy danych i WWW, teraz wylądowały w katalogu głównym, o przy padzie systemu może okazać się to utratą danych.
Docelowo planuję uruchomić rejestrowanie temperatury z zapisem do bazy danych, z której potem będzie można dane zaprezentować na WWW. W tym momencie patrząc na obciążenie systemu można stwierdzić, że maszyna "nudzi się". Obciążenie waha się od 0.00 do 0.05 Obecnie według informacji o użyciu RAM-u jest wykorzystane 33% z dostępnego 1GB, gdyby mu brakowało mogę dorzucić kolejne 1GB.
Użytkownicy w sieci korzystają tylko z tej maszyny jako routera, nie mają dostępu do żadnych z usług i przestrzeni dyskowej. Dałem duży dysk tylko po to by mieć swój dysk sieciowy wspólny dla czterech komputerów.
Docelowo planuję uruchomić rejestrowanie temperatury z zapisem do bazy danych, z której potem będzie można dane zaprezentować na WWW. W tym momencie patrząc na obciążenie systemu można stwierdzić, że maszyna "nudzi się". Obciążenie waha się od 0.00 do 0.05 Obecnie według informacji o użyciu RAM-u jest wykorzystane 33% z dostępnego 1GB, gdyby mu brakowało mogę dorzucić kolejne 1GB.
Użytkownicy w sieci korzystają tylko z tej maszyny jako routera, nie mają dostępu do żadnych z usług i przestrzeni dyskowej. Dałem duży dysk tylko po to by mieć swój dysk sieciowy wspólny dla czterech komputerów.
Podepnę się pod temat jeśli można.. jak podzielić 40GB na max 5 kont userów(poczta+www w przyszłości), ssh, squid(pliki 50-100MB),iptables, logi, mrtg(lub odpowiednik)? Komputer to(więcej o problemie: http://debian.linux.pl/threads/27216-Za ... agisterska ):
- 1.6Celeron
- 1GB RAM
- 40GB HDD
- 1.6Celeron
- 1GB RAM
- 40GB HDD
chico, to zależy czy pocztę będziesz trzymał w mailbox czy w maildir. Zapewne maildir. więc duża partycja /home. No i pliki użytkowników dla www w katalogach domowych z mod_userdir dla apache.
Jeszcze quota by się przydała, aby użytkownicy nie mogli przekroczyć miejsca na dysku.
/ 10
swap 2
/home reszta
/var ~10
Jeszcze quota by się przydała, aby użytkownicy nie mogli przekroczyć miejsca na dysku.
/ 10
swap 2
/home reszta
/var ~10
To testowy serwer bardziej do zabawy więc poczta, quota, pliki użytkowników to będą jakieś podręczne rzeczy, moje i kolegi. To ma służyć bardziej nauce i testom konfiguracji w sieci. Jeśli rozwiązanie się przyjmie to postawię wtedy serwer na sprzęcie z prawdziwego zdarzenia..
Wszystkie ext4 rozumiem?
Wszystkie ext4 rozumiem?