Mencoder - data i godzina wgrywane na film

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
toster

Mencoder - data i godzina wgrywane na film

Post autor: toster »

Witam.

Mam pytanie. Czy istnieje możliwość „nałożenia” na film nagrywany na dysk twardy za pomocą kamer 2,4GHz w mencoderze aktualnej daty i godziny?
Generalnie, czy mencoderer pozwala na dołączenie aktualnej daty i godziny w nagrywanym filmie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
toster
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Generalnie na film da się nałożyć obraz (znak wodny) http://www.linuxjournal.com/video/add-w ... deo-ffmpeg, ale jak to zrobić, żeby w czasie rzeczywistym było? By trzeba pokombinować zapewne.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Jak rozumiem chcesz to w locie podczas monitorowania zrobić.

Nie powiem dokładnie jak, ale zasada taka. Musiałbyś napisać sobie jakiś skrypt, który wpisywałby datę i godzinę do pliku tekstowego w odpowiednich interwałach.
Wówczas ten plik podać jako argument -sub dla mencodera.

Mencoder nakładałby czas jako napisy na nagranym filmie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Możliwe jest dodanie napisów za pomocą mencodera do filmu. Ale byś musiał sobie taki plik tekstowy stworzyć. Dużo roboty. Albo jakiś program co jakiś czas zapisujący dany łańcuch do pliku (np. rosnącą godzinę). I potem wgrać to do filmu.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Z aktualną datą i godziną, to chyba nie powinno być jakoś mega skomplikowane.
Awatar użytkownika
Skorpion1980

Post autor: Skorpion1980 »

toster pisze:Czy istnieje możliwość „nałożenia” na film nagrywany na dysk twardy za pomocą kamer 2,4GHz...
Czy są to kamery typu IP, czy może działają na innej zasadzie? Oczywiście, oprócz tego, że działają bezprzewodowo.

Bo jeśli zasada komunikacji tych kamer jest identyczna jak kamer typu IP to myślę, że do zapisywania obrazu można by użyć oprogramowania na Linuksa do kamer IP, które samo nakłada już znaki wodne na żywo, czas, tekst, co tylko chcemy.

A stąd wiem, bo sam konstruowałem własny mini-rejestrator do kamer IP i użyłem właśnie takiego programu, chwilowo nazwy nie pamiętam bo to w pracy mam, a ja jestem na chorobowym.
ODPOWIEDZ