- Komputer posiada 4GB ramu, x32 czy x64 bity?
- Jaka wersja, testowa czy niestabilna aby nie było problemów ze sterownikami itp.
- Czy instalacja i konfiguracja różni się czymś w porównaniu do stacjonarnego komputera? jak tak to czym?
Instalacja Debiana na netbooku Asus 1225B E450
-
Instalacja Debiana na netbooku Asus 1225B E450
Model netbooka to Asus 1225B E450.
-
Dziękuję poogi.
Jeszcze mam parę pytań:
Jeszcze mam parę pytań:
- Rozumiem, że AMD64 to x64 procesor AMD? Czyli, mam zainstalować wersję AMD64 bo trochę mnie to zmyliło w poradniku, że w 90% przypadkach będzie to i386, skoro od dosyć dawna nowe procesory AMD są bardzo popularne.
- Dla tego netbooka co będzie najszybsze KDE, Gnome czy Xfce i jaki system plików?
- Jak podzielić najlepiej partycje przy 320GB dysku?
2. Xfce będzie najszybsze bo jest najlżejsze. Z pozostałymi dwoma, musisz poeksperymentować, sprawdzić jak się w bitwie sprawdzą.
System plików ext4
3,
1GB - /boot
50GB - /
reszta - /home
partycja wymiany
Oczywiście to tylko propozycje, możesz nawet bardziej się w podział pobawić, ale uważam, że na zwykłe potrzeby w zupełności wystarczy
System plików ext4
3,
1GB - /boot
50GB - /
reszta - /home
partycja wymiany
Oczywiście to tylko propozycje, możesz nawet bardziej się w podział pobawić, ale uważam, że na zwykłe potrzeby w zupełności wystarczy
-
To jaką tą partycję wymiany ustawić przy 4GB ramu i czy w ogóle dawać bo znalazłem w internecie taki tekst:Kamilko pisze:
1GB - /boot
50GB - /
reszta - /home
partycja wymiany
W czasach, gdy 1GB RAM jest już właściwie standardem, partycje wymiany stają się najzwyklejszymi zamulaczami. Podczas normalnego, przeciętnego użytkowania systemu zwykle na partycji wymiany zalega od kilkunastu do kilkudziesięciu MB danych - w porywach do ponad stu. Im większe zajęcie partycji wymiany, tym ciężej systemowi się rozbujać.
-
Porażka z tą instalacją na netbooku. Pobrałem Debiana Wheezy netinstall na pendrive i przy pierwszej instalacji dotarłem do instalacji pakietów ale instalacja trwała tak długu, że zasnąłem i netbook się rozładował.
Teraz próbuję znowu zainstalować i przy wykrywaniu sprzętu sieciowego lub dysków instalator się zawiesza w trybie graficznym i tekstowym.
Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać bo jestem zmuszony Windowsa zainstalować, bo netbook jest nowy i muszę przetestować czy wszystko działa.
Teraz próbuję znowu zainstalować i przy wykrywaniu sprzętu sieciowego lub dysków instalator się zawiesza w trybie graficznym i tekstowym.
Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać bo jestem zmuszony Windowsa zainstalować, bo netbook jest nowy i muszę przetestować czy wszystko działa.