Instalacja Debiana na netbooku Asus 1225B E450

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Psychol324

Instalacja Debiana na netbooku Asus 1225B E450

Post autor: Psychol324 »

Model netbooka to Asus 1225B E450.
  1. Komputer posiada 4GB ramu, x32 czy x64 bity?
  2. Jaka wersja, testowa czy niestabilna aby nie było problemów ze sterownikami itp.
  3. Czy instalacja i konfiguracja różni się czymś w porównaniu do stacjonarnego komputera? jak tak to czym?
Awatar użytkownika
poogi

Post autor: poogi »

x64
Wersja testowa
Z tym, że nie masz cd-romu i trzeba instalować przez usb. Nagrywasz na dysku usb Debiana z pomocą programu unetbootin.
Psychol324

Dziękuję poogi.

Jeszcze mam parę pytań:
  1. Rozumiem, że AMD64 to x64 procesor AMD? Czyli, mam zainstalować wersję AMD64 bo trochę mnie to zmyliło w poradniku, że w 90% przypadkach będzie to i386, skoro od dosyć dawna nowe procesory AMD są bardzo popularne.
  2. Dla tego netbooka co będzie najszybsze KDE, Gnome czy Xfce i jaki system plików?
  3. Jak podzielić najlepiej partycje przy 320GB dysku?
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

2. Xfce będzie najszybsze bo jest najlżejsze. Z pozostałymi dwoma, musisz poeksperymentować, sprawdzić jak się w bitwie sprawdzą.
System plików ext4
3,
1GB - /boot
50GB - /
reszta - /home
partycja wymiany

Oczywiście to tylko propozycje, możesz nawet bardziej się w podział pobawić, ale uważam, że na zwykłe potrzeby w zupełności wystarczy
Psychol324

Kamilko pisze:
1GB - /boot
50GB - /
reszta - /home
partycja wymiany
To jaką tą partycję wymiany ustawić przy 4GB ramu i czy w ogóle dawać bo znalazłem w internecie taki tekst:
W czasach, gdy 1GB RAM jest już właściwie standardem, partycje wymiany stają się najzwyklejszymi zamulaczami. Podczas normalnego, przeciętnego użytkowania systemu zwykle na partycji wymiany zalega od kilkunastu do kilkudziesięciu MB danych - w porywach do ponad stu. Im większe zajęcie partycji wymiany, tym ciężej systemowi się rozbujać.
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

No to zrób bez partycji wymiany.

Edycja:
1GB na taki dysk to i tak nic. Po prostu jeśli chcesz już na prawdę zaoszczędzić te 700MB, to wpisuj sobie dokładnie. Ja tam po prostu wpisuje 1GB - szybciej a samobójstwa nie popełnisz.
Awatar użytkownika
monolith

Post autor: monolith »

Kamilko, 1GB na partycję /boot? Pozostawię to bez komentarza...
Awatar użytkownika
poogi

Post autor: poogi »

1GB na partycję /boot to przesada. 256MB zazwyczaj wystarcza. Partycję wymiany daj na wszelki 1GB, a środowisko może lxde?
Psychol324

Porażka z tą instalacją na netbooku. Pobrałem Debiana Wheezy netinstall na pendrive i przy pierwszej instalacji dotarłem do instalacji pakietów ale instalacja trwała tak długu, że zasnąłem i netbook się rozładował.

Teraz próbuję znowu zainstalować i przy wykrywaniu sprzętu sieciowego lub dysków instalator się zawiesza w trybie graficznym i tekstowym.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać bo jestem zmuszony Windowsa zainstalować, bo netbook jest nowy i muszę przetestować czy wszystko działa.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Po pierwsze zawsze instaluj na zasilaczu, a nie na baterii. Po drugie na tym cpu instalacja będzie trwała raczej długo - zależy jescze ile pakietów instalujesz.
Spróbuj zainstalować sam system bazowy, a później środowisko graficzne.
ODPOWIEDZ