PHP czy PERL

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
sponsoriada
Beginner

PHP czy PERL

Post autor: sponsoriada »

Witam.
Mam krótkie pytanko.
Co mogę zrobić w Perlu czego nie mogę zrobić w PHP?
Czy PHP nadaję się do ułatwiania sobie życia administratora w systemie Linux?
larry2003

Post autor: larry2003 »

Php nadaje się raczej do ułatwiania życia webmasterowi.

A jeśli jesteś adminem to proponuję na początek zainteresować się bashem.
Awatar użytkownika
sponsoriada
Beginner

Potrafię programować w PHP, swego czasu pisałem aplikacje webowe. Ostatnio zacząłem pisać różnego rodzaju skrypty, które ułatwiają mi prace z logami itp właśnie w PHP. Po prostu zastanawiam się czy warto mi się uczyć Perla jak mogę to zrobić w PHP. I stąd moje pytanie co mogę w Perlu czego nie można w PHP.
Czocher
Beginner

Post autor: Czocher »

A podobno nie ma głupich pytań. Pozwolisz, że wyjaśnię to tak: piwo można otworzyć nawet o oczodół jak ktoś jest bardzo spragniony, ale po co skoro można to równie dobrze zrobić otwieraczem?

Jeżeli masz się czegoś nauczyć rób to bez wahania z jednego prostego względu - doświadczenia. Języki programowania nie bez przyczyny nazywane są "językami". Ucząc się nowego języka poznajesz inny sposób myślenia, inną kulturę, która sprawiła, że wyewoluował on w takim, a nie innym, kierunku, analogicznie jest z programowaniem. Uczenie się nowego języka programowania daje ci to możliwość zrozumienia pewnych koncepcji, które rządzą nie tylko tym konkretnym językiem, ale również szeroko pojętą informatyką. Więc nie kombinuj, tylko czerp z wiedzy pokoleń informatyków!
Awatar użytkownika
sponsoriada
Beginner

Czocher, rozumiem czyli jednak perl. Zadałem to pytanie ponieważ jest dużo różnych rzeczy do nauki i po prostu chciałem mieć pewność, że to nie będzie stracony czas.

Wiem, że nauka języków programowania nie jest stratą czasu, ale w tym czasie mógłbym uczyć się czegoś innego np. C++.
Czocher
Beginner

Spoko, na wszystko przyjdzie czas ;) . Nauka Perla na pewno nie zaszkodzi, wręcz pozwoli ci mieć pewien kontekst do porównania z C++ (akurat między tymi językami koncepcyjne różnice są dość znaczne). Polecam również poznać Javę/C# i Pythona/Ruby. Ostatnie w szczególności dają na prawdę ogromne pojęcie na temat jak powinna wyglądać obiektowość.
Awatar użytkownika
sponsoriada
Beginner

Ja potrzebuję nauczyć się języków, które pomogą mi w pracy z Linuksem. Jak czytałem (patrzyłem) w ogłoszeniach o pracę wymagany jest perl, C++.
Czocher
Beginner

Python również bardzo się przydaje, ponadto Bashm który w pracy administratora bywa wręcz niezbędny, choć wciąż nie trudno go zastąpić elementami Perla (podobnie z resztą AWK).

Znajomy pracował jako administrator w niewielkiej firmie dostarczającej internet (50 do 100 użytkowników). Perl pozwalał mu załatwiać większość codziennych zadań w ułamku sekundy. Pozostawało mu jedynie rozwiązywanie fizycznych bądź bardziej skomplikowanych problemów z oprogramowaniem.
Awatar użytkownika
sponsoriada
Beginner

Może masz jakieś ciekawe i efektywne kursy perla , dostępne w sieci i godne polecenia?
Czocher
Beginner

Niestety nie polecę niczego z sieci, gdyż po prostu nie miałem do czynienia z takowymi kursami.

Spójrz wpierw na wikibooks (nie zaszkodzi). Miałem niegdyś książkę (kupioną bodajże w helionie) ale odsprzedałem dla powyższego znajomego (z jego doświadczeń wnioskuję, że musiała być całkiem niezła). Niestety nie kojarzę już tytułu ani okładki, ale znając życie pewnie było to "Perl. Wprowadzenie." albo inna O'Reilly.
ODPOWIEDZ