Witam.
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mam możliwość zakupu tego Asus EEEbox PC B202, tyle tylko że nie wiem jak ma się sprawa z obsługą Debiana. Jestem użytkownikiem tego systemu od 2008 i nie wyobrażam sobie zmiany na Windowsa. Zawsze wybierałem sprzęt z grafiką nVidii (GeForce) i nigdy nie miałem żadnych problemów. A w tym komputerze jest karta graficzna Intel. i z tego co wiem sprawia niejednokrotnie sprawia problemy. Stąd moja obawa. Może ktoś miał do czynienia z tym sprzętem.
Taką znalazłem specyfikację;
CPU: Intel Atom N270 1.6GHz
Chipset: Intel 945GSE+ICH7M
VGA: Intel GMA 950 on-board
Memory: 1GB RAM
Wired Network: Gigabit Ethernet LAN
Wireless Network: 802.11 b/g/n WLAN
Storage: 80GB HDD Hybrid Storage
Card Reader: SD/SDHC/MS/MS Pro
Video: DVI-Out
Ports: USB×4(2 in front, 2 in rear)
Witaj.
Nie wiem jak wygląda sprawa procesora, bo nigdy nie używałem Atoma (lepiej nie mówić nic, niż gadać głupoty). Mam za to netbooka z kartą graficzną Intel GMA950 i nie napotkałem żadnych problemów, a Debiana używam już jakiś czas.
Jeśli wielkość dysku, parametry procesora i pamięci Ci odpowiadają, to reszta powinna działać bez większych problemów. Na efekt końcowy będzie miało wpływ na pewno odpowiednie dobranie środowiska graficznego (menedżera okien). (Każde środowisko będzie działać, ale nie wszystkie jednakowo wydajnie, np: nowe GNOME3 - chociaż ja sprawdzałem u siebie i działa jak złoto).
Mam podobny sprzęt na domowym serwerze awaryjnym (tzn. leży w szafie i czeka na wykorzystanie i trochę wolnego czasu) z tym, że procesor dwurdzeniowy.
Jeśli chodzi o Linuksa to działa bardzo dobrze. Testowałem jako serwer i także bez problemów. Grafika wystarcza do odtwarzania np. filmów z YouTube do hd720, ale nie zawsze.
Podsumowując, do zastosowań biurowych, ewentualnie do filmów bez odtwarzania na pełnym ekranie konfiguracja wystarczająca. Dobrze działa też boinc.
U mnie Debian Squeeze i Openbox na tej karcie graficznej odtwarza nawet filmy 1080p na YouTube (dość płynnie/płynnie - ale czuć, że to maksymalne możliwości tej karty), a 720p działają bardzo swobodnie.
1GB pamięci też spokojnie Ci wystarczy na Debiana. Miałem podobną konfigurację w biurowym komputerze stacjonarnym - nie miałem powodów do narzekania nawet jak wydłubałem większość pamięci ze slotów.
Ja dostałem w prezencie (od Cyfry+) netbook ASUS EEE PC 10.1 z dwurdzeniowym procesorem N2600 (1.6GH), pamięć 1GB. Oczywiście windowsa wyrzuciłem i zainstalowałem Debiana 7 (32bit). System startuje, loguję się hasłem, ale GNOME nie uruchamia się. Menu jest widoczne na ekranie lecz nieaktywne, nie ma ikonek folderów. Dzieje się tak zarówno pod systemem 486 jak i 686. Czy ktoś może mi pomóc? Gdzie tkwi błąd? Wcześniej na tym kompku chodził Debian 6.