Poradnik Debiana dla pocz
Dzisiaj do poradnika wprowadziłem trochę zmian. Z najważniejszych można wymienić:
* dodanie informacji co to jest menadżer logowania,
* poprawienie omówienia X Window System
* dodanie informacji o kluczach GPG w repo i jak się ich pozbyć,
* poprawienie wszystkich poleceń w poradniku,
* pozbycie się problemu z myślnikami.
Ponadto, zgłosiła się jedna osoba do pomocy w pisaniu poradniku - niby nic, ale zawsze coś.
* dodanie informacji co to jest menadżer logowania,
* poprawienie omówienia X Window System
* dodanie informacji o kluczach GPG w repo i jak się ich pozbyć,
* poprawienie wszystkich poleceń w poradniku,
* pozbycie się problemu z myślnikami.
Ponadto, zgłosiła się jedna osoba do pomocy w pisaniu poradniku - niby nic, ale zawsze coś.
Do sekcji Dyski i partycje dodałbym informację, że partycje podstawowe numerowane są od 1-4, a logiczne od 5-8 niezależnie od tego czy partycji podstawowych jest 4, czy nie. I tak np. może być hda1 (w windowsie było to C , hda2 (w windowsie było to D , a później już partycje logiczne hda5 (w windowsie było to E i hda6 (w windowsie było to F . W windowsie były one ponazywane kolejno, a w linuksie już jest trochę "nie pokolei", więc początkujący użytkownik, który o tym nie wie, może chcieć zamontować hda3, a tu wyskoczy mu błąd, bo ta partycja to już hda5 (wg powyższego podziału).
Blog Kaki
Witam na tym forum pierwszy post ale z Linuksem mam już doczynienia od paru lat w sieci jest mnóstwo poradników ale ostatnio przykuł mnie blog Kaki bardzo dobrze napisany dla nowego usera jak najbardziej nie powinien się przestraszyć Linuksa jako nowego systemu. Z miłą chęcią będe śledził dalszy rozwój blogu Kaki
pozdrawiam
£ukasz
pozdrawiam
£ukasz
Dzięki wielkie, dodałem to.mlyczek pisze:Do sekcji Dyski i partycje dodałbym informację, że partycje podstawowe numerowane są od 1-4, a logiczne od 5-8 niezależnie od tego czy partycji podstawowych jest 4, czy nie. I tak np. może być hda1 (w windowsie było to C , hda2 (w windowsie było to D , a później już partycje logiczne hda5 (w windowsie było to E i hda6 (w windowsie było to F . W windowsie były one ponazywane kolejno, a w linuksie już jest trochę "nie pokolei", więc początkujący użytkownik, który o tym nie wie, może chcieć zamontować hda3, a tu wyskoczy mu błąd, bo ta partycja to już hda5 (wg powyższego podziału).
Pozdrawiam.
PS: sorry, nie mogę dać punktu "pomógł", bo coś się schrzaniło i nie jestem autorem tego tematu :/
Poprawki w poradniku
Dzisiaj do poradnika dodałem trochę treści. Mianowicie, dodałem GUI vs konsola - zachęcam do zapoznania się i do zgłaszania uwag. Ponadto poprawiłem wygląd poradnika, a raczej poleceń tam podawanych.
Na samej stronie napisałem jeszcze dziś dwa poradniki: jeden dotyczący paczki sms-pl, drugi hotkeys.
Jutro do poradnika postaram się dodać jeszcze kilka nowych rzeczy.
Pozdrawiam.
Na samej stronie napisałem jeszcze dziś dwa poradniki: jeden dotyczący paczki sms-pl, drugi hotkeys.
Jutro do poradnika postaram się dodać jeszcze kilka nowych rzeczy.
Pozdrawiam.
Hej,
mam pewien pomysł co do poradnika. Co byście powiedzieli gdybym zrobił go w takiej formie jak np. tu: http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86.xml
Myślę, że wyglądało by to lepiej i że łatwiej by się czytało, itd.
Co o tym myślicie?
mam pewien pomysł co do poradnika. Co byście powiedzieli gdybym zrobił go w takiej formie jak np. tu: http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86.xml
Myślę, że wyglądało by to lepiej i że łatwiej by się czytało, itd.
Co o tym myślicie?
Kaka wielkie dzięki za poradnik, bez niego chyba nie poradziłbym sobie.
Mam tylko jedno pytanie. W rozdziale "Instalacja pakietów ze źródeł" napisałeś "A więc aby skompilować dany program, musimy najpierw ściągnąć jego źródła. Następnie rozpakowujemy go z archiwum. Po tym przechodzimy do katalogu z tym programem. I kolejno wydajemy: ...".
Napisz, proszę jak przejść do katalogu z danym programem, w sposób umożliwiający wydawanie komend. Jestem jeszcze dość zielony i domyślam się, że to banał, ale ja tu się zblokowałem.
Jeszcze raz dzięki za poradnik. Pozdrawiam.
Mam tylko jedno pytanie. W rozdziale "Instalacja pakietów ze źródeł" napisałeś "A więc aby skompilować dany program, musimy najpierw ściągnąć jego źródła. Następnie rozpakowujemy go z archiwum. Po tym przechodzimy do katalogu z tym programem. I kolejno wydajemy: ...".
Napisz, proszę jak przejść do katalogu z danym programem, w sposób umożliwiający wydawanie komend. Jestem jeszcze dość zielony i domyślam się, że to banał, ale ja tu się zblokowałem.
Jeszcze raz dzięki za poradnik. Pozdrawiam.