Jest to serwer www, ftp i samby, który cały czas powinien działać - mam więc problem żeby go zrestartować czy zajrzeć do setupu w każdym momencie gdy tego potrzebuję.
Teraz miałam problem, że zegar nie pokazywał dokładnie godziny i minut, a użytkownicy strony www na tym serwerze, która pokazuje czas taki jak jest na Debianie byli bardzo niezadowoleni.
Próbowałam bez restartowania komputera i zaglądania do setupu ustawić na Debianie - datę i czas na ustawienie automatyczne - synchronizujące datę i czas z ustawieniami serwera z internetu.
Próbowałam z takiej opcji:
Data & Time KDE Control Module -- Date and Time -- (kwadracik do opcji "zaznacz") - Set date and time automatically -Time server: europe.pool.ntp.org
Niestety nie udało się tego ustawienia zapisać.
Przy próbie zapisu i naciśnięciu kolejno przycisków: "Apply" i "OK" pojawiły się 2 komunikaty które podaję:
Kod: Zaznacz cały
1. Unable to authenticate/execute the action: 6,
2. Unable to authenticate/execute the action: 7, DBus Backend error: could not contact the helper. Connection error: . Message error: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
Czy w setupie może być ustawiona taka opcja która uniemożliwia Debianowi ustawienie na poziomie komputera synchronizacji czasu z internetem?
Z tym zajrzeniem do setupu to jest niewielka szansa, że zrobię to dziś późnym wieczorem a najpewniej późnym wieczorem w poniedziałek.
Tymczasowo ustawiłam (skorygowałam) z opisanego powyżej narzędzia godzinę z minutami o około 10 minut (bo taka była różnica w stosunku do prawidłowego czasu) - skorygowałam ręcznie bez synchronizacji i to ustawienie udało się zapisać pod Debianem.
Może to jest jakiś problem z Debianem i do ustawiania synchronizacji czasu z poziomu Debiana trzeba w setupie komputera w jakiejś opcji coś ustawić?