Komputer a wzrok
Komputer a wzrok
Ogolnie wiadomo, ze monitory, telewizory, sluchawki i inne urzadzenia sa szkodliwe dla naszego zdrowia. zatem nie szkoda jest wam zdrowia na zabawe w informatyka, dlubanie w linuksie kosztem slabego wzroku w przyszlosci?
Szkoda, dlatego postanowiłem zostać jaskiniowcem, zamieniłem sztuczne źródła światła na naturalne, a tego posta piszę zero-jedynkowo, zwierając 2 nieizolowane kable. Tak serio, to czynników tzw. cywilizacyjnych powodujących pogarszanie wzroku jest masa i komputer (zwłaszcza w dobie monitorów LED i okularów z anty-refleksem) nie jest wcale najgorszym z nich.
-
Ponad 19 lat siedze na komputerach i jest ok. Siedze w odległości 1m od 19" monitora LCD .Kiedyś crt 15"
Era komputerów trwqa od lat 80 XX wieku i chyba jeszcze nikt tak do końca nie znadał jak to działa na wzrok. Kiedyś były monitory CRT i inaczej działały na wzrok niz teraz LCDki.
Wszystko wyjdzie po iluś latach.
Era komputerów trwqa od lat 80 XX wieku i chyba jeszcze nikt tak do końca nie znadał jak to działa na wzrok. Kiedyś były monitory CRT i inaczej działały na wzrok niz teraz LCDki.
Wszystko wyjdzie po iluś latach.
Wśród obydwu typów są takie, które nie męczą wzroku (filtry, powłoki, odpowiednie odświeżanie, nasycenie itp., a przede wszystkim spełniające surowe normy), a także takie na które nie da się popatrzeć dłużej (robione tylko na sztukę, na odwał). Używam CRT (LG flatron f700p) i nie narzekam. Dodam tylko, że widziałem takie monitory LCD których bym nie chciał używać nawet jakby mi je ktoś ofiarował za darmo.Yampress pisze:Kiedyś były monitory CRT i inaczej działały na wzrok niz teraz LCDki.
Nic dziwnego, bo przy tej maksymalnej rozdzielczości pewnie musiałeś używać małej częstotliwości odświeżania.Martinex pisze:Ja do niedawna używałem 15 calowego crt. Początkowo nie męczył, ale na maksymalnej rozdzielczości już męczył.
Dla CRT 85Hz to powinno być minimum.
Ja też mam wadę wzroku, a nawet noszę okulary (- zwykłe szklane).Martinex pisze:ale fakt faktem wadę wzroku mam.
I pomimo tego, że od 8 lat wpatruję się w CRT mój wzrok w ogóle mi się nie pogorszył.
Wcześniej jak jeszcze nie miałem komputera bardzo dużo grałem na konsoli i oglądałem telewizor, a okulary od ponad 20 lat mam tej samej mocy (okulista twierdzi, że nie ma potrzeby zmieniać).
Ps.: Zresztą nie ważne jaki monitor, to i tak bardzo ważne jest ustawienie prawidłowej jasności i jaskrawości, a także odpowiednie oświetlenie pomieszczenia. No i umiar, tzn. żeby nie siedzieć więcej niż 12h przed komputerem bez przerwy.