Usuni
Usunięcie network managera i brak połączenia z siecią
Witam.
Wczoraj niechcący usunąłem network manager na moim Mintcie i nie wiem jak zrobić aby był z powrotem? Internetu nie ma ani przesz wifi ani przez ethernet.
Pomoże ktoś? Jestem zielony
Wczoraj niechcący usunąłem network manager na moim Mintcie i nie wiem jak zrobić aby był z powrotem? Internetu nie ma ani przesz wifi ani przez ethernet.
Pomoże ktoś? Jestem zielony
Ściągnij gotowy pakiet .deb na osobnym komputerze i przenieś na swój komputer z pomocą dysku pendrive.
Edycja:
Oczywiście instalacja:
Edycja:
Oczywiście instalacja:
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i plik.deb
Jeśli nie czyściłeś paczek, to możesz zajrzeć do cache. Wszystkie paczki .deb ściągnięte przez apta są zapisywane w /var/cache/apt/archives - wchodzisz tam, szukasz network-manager i instalujesz z użyciem dpkg. Jeśli jednak to usunąłeś, musisz ściągnąć (spróbuj najnowszą) paczkę network-manager amd64 lub i386 w zależności od twojego systemu. Może być wymagane uzupełnienie zależności - o tym poinformuje cię dpkg. W takim wypadku musisz ściągnąć paczki o które poprosi i w taki sam sposób zainstalować
A jak to wszystko było instalowane? Jeżeli z płyty CD/DVD to może dodaj te płyty do repozytorium, i zainstaluj program z płyty. Możesz też uruchomić aptitude w wersji interaktywnej, kliknąć "/" wyszukać network-manager i zobaczyć w opisie pakietów jakich zależności ci brakuje, później ściągasz tylko to co jest Tobie potrzebne.
Próbowałeś skonfigurować połączenie "ręcznie" debian/ubuntu to komenda
Upewniamy się czy na pewno wywaliłeś network-manager (usuniemy raz jeszcze)
restart interfejsów sieciowych
otwieramy plik interface
dodajemy interfejs eth0 (karta po kabelku) i otwarty plik powinien tak wyglądać
zapisujemy zmiany ctrl+o i wychodzimy ctrl+x i ponownie restartujemy interfejsy sieciowe
i już masz internet ewentualnie wykonaj
lub restart systemu aby sobie pobrał dane
Napisz czy zadziałało.
Jak działa sieć to możesz zainstalować network-managera.
Upewniamy się czy na pewno wywaliłeś network-manager (usuniemy raz jeszcze)
sudo apt-get remove --purge network-manage
sudo /etc/init.d/networking restart
sudo nano /etc/network/interfaces
[code]
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
sudo /etc/init.d/networking restart
sudo dhclient eth0
sudo reboot
Jak działa sieć to możesz zainstalować network-managera.
sudo apt-get install network-manager