Pr

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kazimierz

Prędkość przesyłania danych - samba i apache

Post autor: kazimierz »

Hej.
Mam serwer na Debianie Wheezy 64bit, podpięty do gigabitowej sieci. Usługi związane z transferem plików na nim to: sftp, nfs, ftp, samba, apache2 (svn). Do niedawna jeszcze serwer podłączony był do 100Mbps sieci, wtedy problem powolności był niezauważalny. Jednak po zmianie przełączników prędkość wzrosła do ~600Mbps jedynie na protokołach nfs i ftp. Checkout z svn i kopiowanie plików po sambie oraz sftp osiąga zabójcze prędkości 60Mbps - takie same jak przy przełączniku 100Mb.
Co może być powodem tego zjawiska? Kombinowałem z ,,socket options'' w smb.conf - to jednak zmienia prędkość z 4,8MB na 5,2MB.

Edycja:
Problem z sambą udało się rozwiązać.
W konfiguracji miałem zdefiniowany wins server, wzrost prędkości z 5MB do 40-60MB wymagał wyłącznie ustawienia wins jako pierwszego źródła nazw, tj. dopisania w smb.conf:

Kod: Zaznacz cały

name resolve order = wins lmhosts hosts bcast
Nadal pozostaje problem z z serwerem apache2 i dav.
Wget przy pobieraniu zwykłego pliku z innego Debiana daje ~100MB/s, Internet Explorer, Firefox, Chrome - 1-2MB/s

W samym svn:
konsolowy svn checkout (inny debian) = 4-5MB/s
konsolowy svn checkout po svnserve = 4-5MB/s
konsolowy svn checkout (na serwerze) = 45-55MB/s
Tortoise checkout = 4-5MB/s
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Sprawdź w tcpdump czy ta ta transmisja przebiega bez retransmisji.
kazimierz

Post autor: kazimierz »

Autokorekta:
Porównując wyniki:

Kod: Zaznacz cały

netstat -s -t
przed i po transmisji, retransmisji było bardzo niewiele (2 segmenty przy 3,5GB danych).

Dość mocno przyspieszające okazało się... wyłączenie transmisji w SVN. Przy repozytorium z jednym dużym plikiem transfery sięgają 36MB/s pod Windows, nadal jednak jest spora różnica pomiędzy połączeniem Debian<->Debian a Windows<->Debian - inny Debian z RabbitVCS sprawdza z prędkością 70-78MB/s.

Dodane:
Nadmienię jeszcze, że gdy dwa komputery z Windows pobierają repozytorium z serwera i oba na pewnym odcinku idą jednym Gb łączem to oba mają te 35MB/s transferu.
Wiem, że to już nie to forum, ale czy to mogą być jakieś kretyńskie limity/QoSy Microsoftu?
ODPOWIEDZ