Instalacja 32 - bit i j

Pomoc dotycząca instalacji systemu
bryn1u

Instalacja 32 - bit i jądra PAE kontra 64 bit, emulacja Wine

Post autor: bryn1u »

Witam.

Mam takie pytanie. Posiadam Debiana 64 bit i wine. Potrzebuję uruchomić parę programow 32 - bit pod wine, lecz cały czas coś wywala i brakuje bibliotek dla 32-bit. Czy dobrym rozwiązaniem jest instalacja systemu x86 a później dociągnąć jajko z PAE? Posiadam 4GB ram. Najbardziej zależy mi na użytkowaniu wine, gdyż potrzebuję parę programów typu CAD min. IronCad, SolidWorks, Inventor. Jak to się będzie miało w praktyce jeśli chodzi o użytkowanie?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
buri

Post autor: buri »

Jeśli masz procesor, który wspiera wirtualizację oraz kopię windowsa pomyślałbym bardziej o wirtualnej maszynie i odpalaniu w niej tych programów. Niby pod wine dużo działa, ale niektóre specjalistyczne programy lubią się "wywalać" w najmniej niespodziewanym momencie. Nie wiem zbytnio jak to jest z nowszym wine, bo ja dawno zakończyłem go używać.
bryn1u

[TABLE]
[TR]
[TD]Producent:[/TD]
[TD]Acer[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Seria[/TD]
[TD="width: 200"]Aspire 5560G[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Matryca[/TD]
[TD="width: 200"]15,6" 1366x768[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Procesor[/TD]
[TD="width: 200"]AMD A6-3400M Quad 4x 1,4 Ghz [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Wielkość dysku HDD[/TD]
[TD="width: 200"]750GB[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Pamięć RAM[/TD]
[TD="width: 200"]4GB[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Karta graficzna[/TD]
[TD="width: 200"]AMD Radeon HD 6720G2[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Napęd optyczny[/TD]
[TD="width: 200"]DVD-RW[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Sieć bezprzewodowa WLAN[/TD]
[TD="width: 200"]b/g/n[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Bluetooth[/TD]
[TD="width: 200"]Tak[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]HDMI[/TD]
[TD="width: 200"]tak[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 160"]Waga[/TD]
[TD="width: 200"]2,6 kg[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Oplaca sie VB na tym stawiac i na VB XP wraz z tymi programami ?
buri

Post autor: buri »

Wsparcie dla wirtualizacji sprzętowe jest: http://www.notebookcheck.net/AMD-A-Seri ... 753.0.html
Sprawdź jak Ci działa i sam oceń - pamiętaj o instalacji dodatków od vb, aby w pełni wykorzystać możliwości.
bryn1u

Znalazłem pewne rozwiązanie:
W systemie CAELinux możemy zainstalować niektóre programy, które przeznaczone są dla Windows – nie wszystkie, ponadto z częścią z nich są pewne problemy. Aby możliwa była ich instalacja, należy najpierw zaopatrzyć nasz system w Wine, specjalny program, symulujący środowisko Windows. W tym celu uruchamiamy KpackageKit i wyszukujemy „playonlinux”. Dzięki tej ,,nakładce'' na Wine, z łatwością zainstalujemy kilka darmowych, ale także komercyjnych programów CAD, które przeznaczone są dla Windows. Te darmowe to dość prosty CADstd Lite do szkiców i rysunków 2D i Google SketchUp, bardzo łatwy w obsłudze, lecz jednocześnie posiadający wielkie możliwości (stale zwiększane) program do projektowania w 3D.
Z komercyjnych aplikacji zainstalujemy w ten sposób CATIA V5, SolidWorks (w wersji 2007 działał, nie wiemy, jak zachowają się obecne edycje – przyp. redakcji) oraz AutoCAD (począwszy od wersji R14, a skończywszy na 2008) i dodatkowo kilka jego odmian: AutoCAD Electrical 2008 oraz AutoCAD Mechanical 2008. [/font][/color]
Podczas studiów korzystałem z AutoCADa kilkakrotnie, do tworzenia dwu- a nawet trójwymiarowych rysunków i projektów, nigdy jednak w systemie Windows (sic!). Wszystko to właśnie dzięki Wine, otwarto źrodłowej implementacji tego systemu, dzięki której niektóre aplikacje dla Windows można uruchomić w środowisku GNU/Linux. Jeżeli dodatkowo korzystamy ze wspomnianego już PlayOnLinux, to instalacja programu okazuje się być łatwiejszą niż instalacja w natywnym środowisku, z uwzględnieniem aktualizacji i service packów dla niej dostępnych. Nie mogę się wypowiedzieć w kwestii wcześniej wymienionych programów, jeżeli chodzi o AutoCADa 2008, to zainstalowany w ten sposób nie jest w pełni funkcjonalny. Doświadczyłem sporych problemów zwłaszcza przy wyświetlaniu rysunków 3D.
Istnieje jeszcze kilka darmowych rozwiązań CAD dla Windows, które można spróbować zainstalować w~systemie CAELinux. Są to np. DoubleCAD, Solid Edge 2D Drafting, czy A9CAD. Ich instalatory należy pobrać ze stron producentów, przy czym A9CAD nie wymaga nawet rejestracji. Pamiętajmy jednak, że wykorzystywanie programów dla Windows w systemie CAELinux nie jest jednak zalecane i należy to robić w ostateczności.
Sznurek:http://www.cadblog.pl/1_2011_CAELinux_cd.htm

Zaciekawił mnie CAELinux: http://caelinux.com
ODPOWIEDZ