Odinstalowanie apache....

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
sk8boy

Odinstalowanie apache....

Post autor: sk8boy »

Zainstalowałem apache 1.3.37 ze źródeł i mam pytanie czy wystarczy że usune pliki i katalogi apache i już będzie odinstalowany ?? Czy "robi" się to jakoś specyficznie dla instalek źródłowych ??

Bo jak instaluje z pakietów binarnych to problemów nie ma...wchodze aptitude zaznaczam i odinstalowuje albo przez apt-a usune to....a jak jest w przypadku "źródeł" ??
Rad
Member

Post autor: Rad »

Wejdź do katalogu ze źródłami i zrób make uninstall
elwis
Beginner

Post autor: elwis »

Tak, wystarczy. Najwygodniej byłoby usunąć go tak, jak pisze Rad, ale możesz już ich nie mieć. dlatego powinieneś szukać w /bin/ /sbin/ /usr/bin/ /usr/share/ - dokładnie ci nie powiem, bo nie mam ;p
sk8boy

żeby nie zaśmiecać forum zapytam o jeszcze jedną rzecz :

Czy można zainstalowane apache poprzez pakiety binarne (czy co kolwiek innego) zaktualizować poprzez pakiety źródłowe ??

z tego co się orientuje to najnowszym dostępnym(dla wersji stable) apache w pakiecie deb. jest wersja dla 1.3 : 1.3.34 -> a jest już 1.3.37 tylko że są to źródła...

mam na linuxie 1.3.34 apache zainstalowane przez apt-get....chce go zaktualizować...do 1.3.37 -> da się ?? pakietami źródłowymi ?? czy musze tamto odinstalować a to zainstalować ?? czy jest jakaś możliwość "samej aktualizacji"...??
leonid

Post autor: leonid »

Można skompilować najnowszego Apache i zrobić z niego paczkę debianową.
Tylko czy potrzebujesz najnowszej wersji ?
sk8boy

Narazie to się "bawie" ale chce wkrótce postawić serwis na dedyku...i chce wiedzieć jak to inni "aktualizują" takie sprawy...bo zawsze nowsza wersja to bezpieczniejsza prawda ??
Rad
Member

Post autor: Rad »

sk8boy pisze:bo zawsze nowsza wersja to bezpieczniejsza prawda ??
Paczki Debiana zawsze są bezpieczne i nowsze nie oznacza w tym przypadku wcale bezpieczniejszego ].
ODPOWIEDZ