Instalacja ekspercka - ustawienie has
Instalacja ekspercka - ustawienie hasła roota
Witam.
Nauczyciel na informatyce kazał nam się nauczyć instalować Debiana w trybie eksperckim (nie graficznym) i niby wszystko mi się udało ale nigdzie nie zapytało mnie o hasło do roota, więc, jak skończyłem instalację to nie mogłem się na jego konto zalogować przez terminal. Gdzie ustawia się to hasło?
Instaluję wersję Debiana 6.0.5-i385
Załączam zrzut ekranu z instalacji.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Nauczyciel na informatyce kazał nam się nauczyć instalować Debiana w trybie eksperckim (nie graficznym) i niby wszystko mi się udało ale nigdzie nie zapytało mnie o hasło do roota, więc, jak skończyłem instalację to nie mogłem się na jego konto zalogować przez terminal. Gdzie ustawia się to hasło?
Instaluję wersję Debiana 6.0.5-i385
Załączam zrzut ekranu z instalacji.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Jakoś udało się.
Teraz mam problem z zalogowaniem się na konto roota. Wpisuję: i wpisuję ustawione hasło i wyświetla mi się tylko
Już 3 razy instalowałem system od nowa.
Teraz mam problem z zalogowaniem się na konto roota. Wpisuję:
Kod: Zaznacz cały
su
su uwierzytelnianie nie powiodło się
Już 3 razy instalowałem system od nowa.
- marcin1982
- Moderator
Po su które hasło podajesz? Użytkownika czy roota? Jeśli masz zainstalowane sudo w systemie możesz spróbować zmienić hasło roota na inne:
Najpierw podajesz hasło swojego użytkownika, a potem dwa razy nowe hasło roota.
sudo passwd root
No właśnie, nie mam zainstalowanego "sudo". Jak to zainstalować?
Po:
oczywiście, wpisywałem hasło roota.
Po:
su
Bez hasła roota nie zainstalujesz pakietu. Gdy posiadasz taki pakiet to instalacja przebiega jak przy dowolnym innym pakiecie:
apt-get install nazwa_pakietu
- marcin1982
- Moderator
Jeśli są rzeczywiście takie jaja z kontem roota to w zasadzie pozostaje tylko zastosowanie chroot. Chodzi o zalogowanie się do systemu na dysku twardym z poziomu dowolnego livecd jako root. Wtedy można załatwić obydwie rzeczy naraz:jak to zainstalować?
1. Zmiana hasła roota na inne
passwd root
apt-get -y install sudo
groups <nazwa_użytkownika>