Czy możliwe jest zmontowanie takiej konfiguracji gdzie Debian pełni rolę firewalla w maszynie wirtualnej dla hosta, którym jest Windows, a rzecz ma się dziać na tej samej fizycznej maszynie?
Jak sprawić żeby fizyczna karta sieciowa, do której jest podpięty wirtualny Debian nie była widziana przez Windows, a chciałbym ustawić bramę dla Windowsa na drugiej fizycznej karcie, którą jest wirtualny Debian? Czy jest możliwy taki bajer? Jeśli tak, to jak?
Debian na wirtualnej maszynie jako firewall dla Windows
Witam.
Powinno dać radę co prawda aż tak nie kombinowałem ale jestem dobrej myśli. Jutro się wypowiem dokładniej jak przeprowadzę testy.
Edycja:
Testy przeszły pozytywnie, udało się zrobić tak aby maszyna wirtualna na virtualboksie była ruterem dla komputera hosta, gdzie host ma jedną kartę sieciową. u mnie wi-fi.
A teraz troszkę obrazkowo:
Poważnie, to działa!
System wirtualny to Windows XP PRO, ale to nie ma znaczenia, ponieważ, nieważne na jakim systemie wykonamy podział łącza, liczy się idea i fakt, że jest to do wykonania!
Tak jak obiecałem, wstawiam ss mam nadzieję, że nikt się nie będzie czepiał systemu na na jakim to pracuje ponieważ jak napisałem wcześniej chcę pokazać konfiguracje samego oprogramowania do wirtualizacji!
Powinno dać radę co prawda aż tak nie kombinowałem ale jestem dobrej myśli. Jutro się wypowiem dokładniej jak przeprowadzę testy.
Edycja:
Testy przeszły pozytywnie, udało się zrobić tak aby maszyna wirtualna na virtualboksie była ruterem dla komputera hosta, gdzie host ma jedną kartę sieciową. u mnie wi-fi.
A teraz troszkę obrazkowo:
Kod: Zaznacz cały
internet -> eth0 (na virtualboksie mostek sieciowy do wlan0) -> eth1 (na virtualboksie mostek sieciowy do wlan0) -> wlan0
Kod: Zaznacz cały
IP eth0: 192.168.125.200 (jakieś ip od usługodawcy sieci)
IP eth1: 192.168.1.1
IP wlan0: 192.168.1.100
Poważnie, to działa!
System wirtualny to Windows XP PRO, ale to nie ma znaczenia, ponieważ, nieważne na jakim systemie wykonamy podział łącza, liczy się idea i fakt, że jest to do wykonania!
Tak jak obiecałem, wstawiam ss mam nadzieję, że nikt się nie będzie czepiał systemu na na jakim to pracuje ponieważ jak napisałem wcześniej chcę pokazać konfiguracje samego oprogramowania do wirtualizacji!
- Ustawiamy karty sieciowe na maszynie wirtualnej.
W głównym oknie wirtualboksa zaznaczamy naszą maszynę i klikamy na ustawienia. Teraz z listy po prawej stronie wybieramy sieć, i włączamy dwie karty sieciowe tak jak poniżej.
- Instalujemy system na maszynie wirtualnej i konfigurujemy ruting (osobny temat) w moim przypadku padło na Windows XP. Poniżej konfiguracja dwóch kart sieciowych.
- Konfiguracja interfejsu sieciowego na komputerze hoscie.
i to jest koniec całej konfiguracji. Prawda, że bardzo skomplikowane?