Rozszerzenie partycji root

Ogólne pytania dotyczące systemu
Dominik137

Rozszerzenie partycji root

Post autor: Dominik137 »

Witam.
M
am taki problem, zająłem cały obszar partycji root i zastanawiam się jak zaradzić temu problemowi, nie niszcząc danych tzn., jak rozszerzyć partycje albo jak utworzyć punkty montowania dla kolejnych gałęzi roota nie niszcząc danych.

Czy mógłby ktoś mnie nakierować? Dodam, że partycja root znajduje się obok partycji /home, więc chyba opcja pierwsza odpada. Później mam jednak dużo wolnego obszaru.

Mam jeszcze drugie pytanie, czy dla jednego dysku można i czy wypadałoby tworzyć "macierz" opartą na LVM, tak aby dublować same partycje?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
sihill

Post autor: sihill »

Warto na przyszłość zainstalować system na LVM. W razie potrzeby i braku miejsca, na którymś z LVM zawsze możesz wykonać zmianę rozmiaru na pracującym systemie.

Edycja:
Który z katalogów na partycji głównej / zajmuje u Ciebie najwięcej miejsca?
Dominik137

Post autor: Dominik137 »

/usr, przy czym mam tylko podział na 3 partycje "/", "/home" i swap
sihill

Post autor: sihill »

Dominik137 pisze:/usr, przy czym mam tylko podział na 3 partycje "/", "/home" i swap
Utwórz na wolnej przestrzeni wolumin LV, utwórz na nim system plików, a potem zamontuj w dowolne miejsce, skopiuj zawartość /usr na nowy wolumin. Następnie utwórz odpowiedni wpis w /etc/fstab i zrestartuj system. Powinien podnieść się z zamontowanym woluminem w miejsce /usr (jak wszystko będzie w porządku starą zawartość usuń).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ile razy już o tym było napisane na forum?

Niezbędne narzędzia każdego użytkownika komputera:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503

A jak nie chcesz się bawić w zmianę rozmiaru partycji wystarczy, z pomocą dowolnej dystrybucji narzędziowej, przenieś jeden lub kilka katalogów na wolną partycję i wykonać do nich dowiązanie.
ODPOWIEDZ