Instaluję z obrazu netinstall Debiana 6.0.6. Instalacja dochodzi do miejsca określenia serwera lustrzanego. Dostaję komunikat na każdym serwerze z listy:
Instalacja na tym się zatrzymuje. Konfiguracja ustawień sieciowych poprzez DHCP, ale wpisywałem też z palca wszelkie ustawienia, w każdym przypadku ten sam błąd. Nie mam już pomysłów. Macie pomysły?
Pobieram wersję tą co zawsze - na architekturę AMD64, mam procesoer Intel Xeon 5130. Pierwszy raz mam taki komunikat i taki błąd. Szukałem z pomocą Google i napisali o błędzie instalatora, że wystarczy wpisać z palca ustawienia sieci i ruszy, ale u mnie i to nie pomogło. Nie wiem jakich więcej informacji potrzeba, sądziłem że ktoś się spotkał z tym problemem. Instaluję to co zawsze tyle, że w najnowszej wersji, tak jak napisałem Debian 6.0.6 z płytki netinstall, przechodzi cały proces instalacji do momentu określania serwera lustrzanego. Kraj serwera wybieram np. Polska, serwer lustrzany wybieram np. ftp.pl.debian.org. Następnie dostaję te komunikaty i staję w instalacji. Nie potrzebuje wróżki tylko kogoś kto się spotkał z tym problemem.
Dodane:
Na większych obrazach nawiązywanie połączenia z internetem itd. wygląda tak samo jak w przypadku netinstall, zatem całkiem możliwe, że również pojawi się ten problem. Można jeszcze pominąć konfigurację sieci i zainstalować sam system podstawowy (instalacja podstawowego systemu z obrazu netinstall nie wymaga połączenia z siecią), a resztą zająć się już na uruchomionym systemie.
Pomogła u mnie instalacja w trybie ekspert ale tym razem w trybie tekstowym, tu pobrane ustawienia z DHCP od razu zadziałały prawidłowo i nawiązał połączenie.