Dlaczego Debian a nie inna Dystrybucja?
Dlaczego Debian a nie inna dystrybucja? Jest parę powodów:
- ogromna ilość pakietów w repozytorium
- moje własne przyzwyczajenie i największa biegłość w obsłudze wynikająca z doświadczenia w obsłudze tej dystrybucji (a także innych systemów bazujących na Debianie)
- stabilność - i to nawet w przypadku Debiana Sid
- dobra wydajność i duża szybkość działania/uruchamiania
- bezpieczeństwo
i pewnie jeszcze trochę powodów się znajdzie.
- ogromna ilość pakietów w repozytorium
- moje własne przyzwyczajenie i największa biegłość w obsłudze wynikająca z doświadczenia w obsłudze tej dystrybucji (a także innych systemów bazujących na Debianie)
- stabilność - i to nawet w przypadku Debiana Sid
- dobra wydajność i duża szybkość działania/uruchamiania
- bezpieczeństwo
i pewnie jeszcze trochę powodów się znajdzie.
Z punktu widzenia systemowego psuja, który lubi dużo instalować, dobierać, przebierać, wybierać, robić system na swoją modłę, grzebać w plikach konfiguracyjnych nie zawsze wiedząc co robi stwierdzam, że Debian jest dla mnie idealny.
Nie powiem, co jakiś czas coś się posypie, X-y nie chcą wystartować, apt ogłosi strajk, albo inne cuda niewidy. Oczywiście to wszystko przez moje eksperymenty. Zazwyczaj jednak znajduję rozwiązanie po zapytaniu wujka Google lub choć naprowadzenie na rozwiązanie, a nawet jeśli nie to myślę, że znajdę pomoc na forum. Pakietów i pakiecików w repozytoriach jak mrówek, dla każdego coś miłego.
Po ściągnięciu i zainstalowaniu systemu z przyjemnością spostrzegłem mały zestaw programów w menu, który był jak zaproszenie do poukładania sobie wszystkiego po swojemu, a zrobienie tego z aptitude czy programem synaptic to prawdziwa przyjemność. Dlatego właśnie Debian.
Nie powiem, co jakiś czas coś się posypie, X-y nie chcą wystartować, apt ogłosi strajk, albo inne cuda niewidy. Oczywiście to wszystko przez moje eksperymenty. Zazwyczaj jednak znajduję rozwiązanie po zapytaniu wujka Google lub choć naprowadzenie na rozwiązanie, a nawet jeśli nie to myślę, że znajdę pomoc na forum. Pakietów i pakiecików w repozytoriach jak mrówek, dla każdego coś miłego.
Po ściągnięciu i zainstalowaniu systemu z przyjemnością spostrzegłem mały zestaw programów w menu, który był jak zaproszenie do poukładania sobie wszystkiego po swojemu, a zrobienie tego z aptitude czy programem synaptic to prawdziwa przyjemność. Dlatego właśnie Debian.
-
Niestety, dla mnie to kwestia dlaczego inna dystrybucja a nie Debian. Dlaczego? Cóż mi po wielkim repozytorium, skoro większość pakietów jest po prostu stara? 1 przykład: XFCE 4.10 dopiero w repozytorium eksperymentalnym i do tego jeszcze wersja core, bez dodatków. Większość dystrybucji ma je w standardzie np. Sabayon, Xubuntu 12.10, a my nadal siedzimy na starym 4.8 nawet w Sidzie niestabilnym. Zresztą podobnie jest z innymi środowiskami. jak dla mnie trochę żal.
Zanim zaczniesz wypisywać takie głupoty przejrzyj wcześniej dział dla początkujących i np.: ,,Debian Reference''.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz
fnmirk
Zanim zaczniesz wypisywać takie głupoty przejrzyj wcześniej dział dla początkujących i np.: ,,Debian Reference''.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz
fnmirk
-
-