Program do sprawdzenia przebiegu po

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Tom:-)
Beginner

Program do sprawdzenia przebiegu połączenia, Windows7

Post autor: Tom:-) »

Od momentu kiedy mam internet radiowy (w innym mieście było w porządku) posiadam problem z połączeniem się przez klienta FTP na każde konto. FileZilla częstuje mnie komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

Przekroczony czas oczekiwania na połączenie.
Nie można połączyć się z serwerem.
Czasami się "coś odblokowuje" i przesył plików płynie ale nie na długo.

Nie ma problemu w dzień z przesyłaniem plików ale od 15 robi się słabo. Pytanie moje jest takie, czy jest strona, która pokarze mi przebieg np. sygnałów ping abym stwierdził gdzie tkwi błąd?
Na dostawcę sieci nie mam co liczyć bo skoro się udostępnia sygnał i wynajmuje pokoje to raczej poza działanie schematyczne nie wyjdą.

Mam niestety Windows7 ale może ktoś się spotkał z problemem.
Mam również dostęp do anteny na układzie mikrotik (przez Win Box).
Maxman

Post autor: Maxman »

Program winbox prawdę Ci powie. Masz tam wszystko co jest potrzebne do analizy połączenia.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Pomogą ci też strony typu speedtest.net albo dsl.cz (chociaż ta drugo ostatnio mi jakieś głupoty wyświetla, ale czasami się nie myli).
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Te strony można o kant ... rozbić.
Zapuszczona sieć radiowa ma to do siebie, że działa słabo, albo wcale, jeżeli problem pojawia się regularnie po 15 i w weekendy to mają przeciążone nadajniki, Ty nic z tym nie zrobisz, pozostaje Ci tylko upierdliwie zgłaszać im problemy, w końcu będą Cię mieli dość i coś z tym zrobią, np. pomnożą nadajniki, co pomoże na miesiąc albo dwa :)
Jak chcesz testować to ciągnij plik za pomocą protokołu jakiego używasz, a nie tego, dla jakiego jest zaprojektowana aplikacja na stronie (speedtesty), np. ze strony noc.gts.pl, duże pliki.
Do sprawdzenia pingów na trasie pakietu służy program WinMTR, ewentualnie PingPlotter.
ODPOWIEDZ