[+] Flash instalacja w Debianie Wheezy
Możliwe, ale nie jestem pewien.
Spróbuj zainstalować Chromium i podaj wynik:
Jeśli nie chcesz instalować chromium to w ścieżce zamiast chromium musisz wpisać ścieżkę Chrome (sam sprawdzisz).
Jeśli cofnę się pamięcią to pamiętam, że Chrome miało problem z automatycznym zlokalizowaniem flasha i javy. Chromium od razu wszystko znajduje i jest dobrze. Dlatego polecam - zainstaluj Chromium i wtedy sprawdź.
Edycja:
U mnie na pewno Chrome miał problem z flashem, musiałem przez repozytorium non-free zainstalować i dowiązanie symboliczne do katalogu /usr/lib/chrome*/plugins.
Spróbuj zainstalować Chromium i podaj wynik:
Kod: Zaznacz cały
ls /usr/lib/chromium/plugins
Jeśli cofnę się pamięcią to pamiętam, że Chrome miało problem z automatycznym zlokalizowaniem flasha i javy. Chromium od razu wszystko znajduje i jest dobrze. Dlatego polecam - zainstaluj Chromium i wtedy sprawdź.
Edycja:
U mnie na pewno Chrome miał problem z flashem, musiałem przez repozytorium non-free zainstalować i dowiązanie symboliczne do katalogu /usr/lib/chrome*/plugins.
Przeglądarkę Chrome usunąłem. Zainstalowałem Chromium. Flash nadal nie działa.
Wcześniej usunąłem jeszcze gnash, bo był zainstalowany.
Chromium wyświetla komunikat:
Co do wyniku
Konsola wyświetla coś takiego na koncie zwykłego użytkownika i roota:
Normalnie ręce opadają, a na Debianie zależy mi bardzo, bo działa niesamowicie szybko na moim jakże starym sprzęcie.
Tutaj ktoś pytał o kartę graficzną. Jest nią Geforce FX 5200.
Wcześniej usunąłem jeszcze gnash, bo był zainstalowany.
Chromium wyświetla komunikat:
Missing plugin.
Co do wyniku
ls /usr/lib/chromium/plugins
ls: nie ma dostępu do /usr/lib/chromium/plugins: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Normalnie ręce opadają, a na Debianie zależy mi bardzo, bo działa niesamowicie szybko na moim jakże starym sprzęcie.
Tutaj ktoś pytał o kartę graficzną. Jest nią Geforce FX 5200.
- marcin1982
- Moderator
Nie lękajcie się! Nie lekajcie się!" pisze:Normalnie ręce opadają, a na Debianie zależy mi bardzo, bo działa niesamowicie szybko na moim jakże starym sprzęcie.
Podaj wyniki poleceń:
su -c "update-alternatives --display flash-mozilla.so"
ls -al /usr/lib/mozilla/plugins
/usr/lib/mozilla/plugins
Ma być:Konsola wyświetla coś takiego na koncie zwykłego użytkownika i roota:: [...]
ls -al /usr/lib/chromium/plugins
dpkg -l | grep chromium
Co wyświetla u Ciebie strona http://www.adobe.com/software/flash/about/?
PS. Tutaj sytuacja jest o tyle ciekawa, że przeglądarka widzi flasha (patrz post 10), ale nie widzi go… No właśnie, gdzie konkretnie go nie widzi?
PS. Tutaj sytuacja jest o tyle ciekawa, że przeglądarka widzi flasha (patrz post 10), ale nie widzi go… No właśnie, gdzie konkretnie go nie widzi?
Polecenie 1:
Polecenie 2:
Polecenie 3:
Polecenie 4:
ArnVaker, a co ma ta strona wyświetlać? Tam są ostatnie wersje flasha dla różnych systemów i przeglądarek. A tam gdzie mają być jakieś bannery jest:
flash-mozilla.so - tryb auto link currently points to /usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so
/usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so - priority 50
Current 'best' version is '/usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so'.
Polecenie 2:
razem 400drwxr-xr-x 2 root root 4096 11-16 17:15 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 10-29 01:52 ..
lrwxrwxrwx 1 root root 34 11-16 17:15 flash-mozilla.so -> /etc/alternatives/flash-mozilla.so
-rw-r--r-- 1 root root 3688 2011-01-24 librhythmbox-itms-detection-plugin.so
-rw-r--r-- 1 root root 102504 2010-12-22 libtotem-cone-plugin.so
-rw-r--r-- 1 root root 111008 2010-12-22 libtotem-gmp-plugin.so
-rw-r--r-- 1 root root 73436 2010-12-22 libtotem-mully-plugin.so
-rw-r--r-- 1 root root 85380 2010-12-22 libtotem-narrowspace-plugin.so
Polecenie 3:
dennis@dw:~$ ls -al /usr/lib/chromium/pluginsls: nie ma dostępu do /usr/lib/chromium/plugins: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Polecenie 4:
ii chromium-browser 6.0.472.63~r59945-5+squeeze6 Chromium browserii chromium-browser-inspector 6.0.472.63~r59945-5+squeeze6 page inspector for the chromium-browser
ii chromium-bsu 0.9.14.1-2 fast paced, arcade-style, scrolling space shooter
ii chromium-bsu-data 0.9.14.1-2 data pack for the Chromium B.S.U. game
ArnVaker, a co ma ta strona wyświetlać? Tam są ostatnie wersje flasha dla różnych systemów i przeglądarek. A tam gdzie mają być jakieś bannery jest:
Missing plugin