Posiadam przeglądarkę do grafiki XnViewMP i chcę w niej pozmieniać ikony na pasku narzędzi. Przeszukałem cały katalog z zainstalowanym programem ale nigdzie takowego nie ma.
Paczkę .deb otworzyłem programem GDebi i na zakładce "Zawarte pliki" również nie znalazłem nic podobnego. Czy zatem wszystkie te ikonki są skompilowane razem z programem?
macios4x pisze: Przeszukałem cały katalog z zainstalowanym programem ale nigdzie takowego nie ma.
Paczkę .deb otworzyłem programem GDebi i na zakładce "Zawarte pliki" również nie znalazłem nic podobnego.
A to ciekawe. To nie Windows gdzie zazwyczaj wszystkie pliki są pakowane do jednego katalogu/lub X:\windows\system.
Tu jak rozpakowuje się paczka deb wszystkie pliki mają swoje miejsce gdzie mają być umieszczone.
Podejrzewam, że ten program korzysta z ikon systemowych z /usr/share/icons/twój -temat. I tam odpowiednie ikony musiałbyś podmienić dla tematu ikon jakiego używasz. Ale wiesz te same ikony będą mieć też inne programy, które z tych samych ikon korzystają.
Niestety mylisz się. Na próżno szukać ikon w tychże folderach, jak również zmieniam motywy ikon a XnViewMP i tak ma swoje własne, zatem gdzieś one muszą być. Spróbuj sam zainstalować i je odnaleźć.
Mnie to do szczęścia nie potrzebne.
Przejrzałem. Ikony nie ma nigdzie. W Windowsie było to tak zazwyczaj robione, że ikony wstawione były do biblioteki .dll i tam dostępu już nie ma. Tu są pliki .so
W wersji dla Windows (korzystałem z tego 3 lata temu) ikony te są po prostu w formie plików graficznych. natomiast pliki .dll można "edytować" programem Restorator i podmieniać poszczególne zasoby bibliotek. Ciekaw jestem teraz, czy na Linuksa jest podobny program?