Od razu zaznaczam, iż post będzie nieco chaotyczny, ponieważ sam nie bardzo wiem jak poprawnie opisać ten problem.
Mam serwer domowy. Serwer to tak bardziej w cudzysłowie, bo go nie bardzo przypomina, ale najważniejsze, że to, co ma wykonywać - wykonuje.
Sam serwer stoi w szafce, a do pulpitu (kiedy trzeba) dostaję się przez xrdp (który był instalowany przez x11rdp-o-matic). Wszystko brzmi poprawnie, ale w tym miejscu pojawiają się kłopoty.
Serwer sobie działa, w porządku. XRDP również działa bez zarzutu. Przychodzi losowy, według mnie, moment, kiedy próbując połączyć się poprzez RDP, albo dostaję komunikat:
Kod: Zaznacz cały
xrdp_mm_process_login_response: login failed
Tak czy tak rozłącza. W tym czasie uruchomione systemy na virtualboksie, również prawdopodobnie są zabijane (nie można z nimi połączyć się przez rdp), tak więc mogę wysnuć przypuszczenie, że siada cały serwer X-ów. SSH nieprzerwanie działa, więc o tyle dobrze, że mogę w ten właśnie sposób operować systemem.
Póki co, radzę sobie z tym problemem prowizorycznie - przeinstalowuję xserver-xorg wraz z jego zależnościami, po czym restartuję sesman xrdp. Po tym zabiegu serwer X'ów do mnie wraca, ale... na kilka godzin.
Warto nadmienić, że problem ten występował już wcześniej, ale zdarzał się raz na długi okres czasu.
Jest jeszcze jedna rzecz z tym związana, mianowicie, gdy wyłączam bądź restartuję serwer, że tak to ujmę, "normalnie" (poleceniami), serwer X-ów nie działa, tak jak jest to opisane wyżej, natomiast gdy wykonam mu "twardy restart" (przyciskiem) wszystko o dziwo działa normalnie. Oczywiście do czasu.
Owym wspaniałym sprzętem jest złamany na kolanie Acer Aspire 5101, w którym siedzi:
- CPU: AMD Turion X2 TL-60 2.0 GHz 2x512 kb l2
- GPU: ATi Radeon Xpress X1100
- -RAM: 1.5GB.
Jeśli chodzi o kopie zapasowe - tak, robiłem kopie zapasowe partycji po skonfigurowaniu paru rzeczy, żeby w razie awarii lub takich właśnie idiotycznych problemów go przywrócić. Ale zanim to zrobię, chciałbym wysłuchać Waszych sugestii i spróbować to naprawić.
Logi dostępne są, wystarczy dać znać, jakie są potrzebne.
Pozdrawiam.