[+] Uruchomienie wifi wpa bez dost

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
doman18

[+] Uruchomienie wifi wpa bez dostępu do sieci przez kabel

Post autor: doman18 »

Hejka, dawno tu nie zaglądałem.
W Linuksie Arch wraz z instalacją systemu od razu też mam pakiet netcfg, w którym jest m.in. wpa_supplicant pozwalający na skonfigurowanie połączenia wifi. Nie jest on zbyt wygodny ale przynajmniej pozwala pierwszy raz podłączyć się do sieci i ściągnąć znacznie wygodniejsze narzędzia typu wicd.

Natomiast ostatnio zainstalowałem sobie Debiana netinstall na wirtualnym dysku i z czystej ciekawości chciałem sprawdzić, czy owe narzędzia są. Okazało się, że w ogóle nie ma wpa_supplicant. Rzuciłem okiem na debianowy poradnik ale ku mojemu zaskoczeniu każda z możliwości pociąga za sobą konieczność doinstalowania dodatkowego pakietu. No ale, przecież jeszcze nie skonfigurowaliśmy żadnego połączenia więc, jak niby mamy te pakiety ściągnąć?

Dla mnie taka sytuacja jest dość kuriozalna więc prawdopodobnie coś przeoczyłem prawda? Bo przecież musi być możliwość, choćby nawet skomplikowana na instalację wifi bez dostępu do internetu w jakikolwiek inny sposób.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Z tego co wiem, to debian netinstall sam w sobie nie wspiera wpa. Można to uruchomić, ale trzeba trochę przerobić płytę instalacyjną. W związku z tym skoro zainstalowałeś go z netinstall to dysponujesz innym rodzajem połączenia i możesz doinstalować wymagany pakiet. W przypadku instalacji offline wymagany pakiet znajduje się na nośniku (CD/DVD) 1.
doman18

Ja rozumiem, że w przypadku netinstall wiele rzeczy dociąga się w trakcie samej instalacji ale przecież trzeba mieć ten interfejs, przez który się to ściąga. Czyli Cały obraz niech ma te nawet 50MB ale w tych 50MB muszą się zawierać narzędzia pozwalające dociągnąć resztę.

Czyli narzędzia do ethernetu, wifi i ppoE. Nie mówię tu nawet o sterownikach do wifi bo tutaj już byłby problem zapewnić taką kompatybilność, więc normalka że coś takiego trzeba samemu ściągać, ale wifi?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

O ile się nie mylę zainstalowałeś podstawowy system. W tej wersji nie ma większości sterowników, wszystkie ewentualne firmware bez względu na to czy wolne czy własnościowe trzeba sobie doinstalować samemu.
Deweloperzy debiana mają statystyki wykorzystania pakietów, skoro go nie ma w standardowej instalacji systemu podstawowego widocznie doszli do wniosku, że większość go nie potrzebuje.
Takie jest przynajmniej moje zdanie. Możesz zapytać o to na oficjalnej liście dyskusyjnej debiana, tam na pewno ktoś wyjaśni taki stan rzeczy.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Po to są na serwerach lustrzanych Debiana spisy zawartości poszczególnych płyt Debiana aby sprawdzić, na której płycie są dostępne dane programy.

I jak można sprawdzić to pakiet wpasupplicant jest dostępny na płycie netinstall.
http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.6/i386/list-cd/
http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.6/i386/

Problemem są jedynie sterowniki (pakiety) z sekcji ,,non-free'', których nie ma na oficjalnych płytach Debiana.
doman18

O sterowniki już się nie wojuję bo tak jak wcześniej wspomniałem jest to do zaakceptowania że nie ma wszystkich. Ktoś kto ściąga płytkę netinstall musi być przygotowany że akurat sterowniki musi załatwić sobie we własnym zakresie.

A co do wpa to jak najbardziej masz rację. Sprawdziłem tą listę i sprawdziłem sam obraz iso i rzeczywiście w katalogu /pool/main/w jest katalog wpasupplicant a w nim pakiet deb. Pewnie po prostu debian nie zainstalował go ponieważ nie wykrył karty wifi (bo to virtualbox).

Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ