Witajcie.
Jestem początkujący w tematyce Linuxa dlatego postanowiłem skakać z dystrybucji na dystrybucję. Pierwszy Linux jakiego zainstalowałem to Ubuntu tak więc Unity, a teraz czas na Debiana z GNOME2. Nie wiem czy załoga tego forum zgodzi się bym swoje pytania mógł podpinać pod ten temat w celu uniknięcia niepotrzebnego spamu i tutaj już teraz prosiłbym o jakieś info w tej kwestii ze strony któregoś z modernizatorów.
Samo Unity nie wydaje mi się niczym ciekawym chociaż z drugiej strony jest dość intuicyjne zwłaszcza dla kogoś początkującego jak ja. To czego brakuje mi w Debianie a co miałem w Ubuntu to szybkie wyszukiwanie plików, dokumentów czy nawet aktywatorów poprzez wpisywanie ich nazwy po uruchomieniu szukajki Unity.
Kolejna brakująca kwestia to szybkie sterowanie utworami po rozwinięciu menu "głośniczka" która w Debianie oznacza tylko zarządzanie głośnością. Orientuje się ktoś czy te dwie powyższe rzeczy da radę wcisnąć w Debiana bez zmiany środowiska graficznego? Chciałbym po prostu w GNOME móc łatwo znaleźć to co mnie interesuje co mam na dysku i łatwo zarządzać aktualnie odtwarzanymi utworami.
Przej
Ze wszystkimi problemami na początku proponuje się zwrócić do google.Regulamin pisze:k) w jednym temacie można poruszyć tylko jeden problem
Skoro już się odezwałem, to: nigdy nie używałem Unity, więc nie wiem jak wygląda tam wyszukiwanie, ale w repozytorium na pewno znajdzie się kilka programów do wyszukiwania z GUI, np: http://packages.debian.org/squeeze/gnome-search-tool .
Co do odtwarzacza to pewnie też się znajdzie jakiś z odpowiednim widgetem.
Jak już napisałem wcześniej - ze wszystkimi problemami zacznij od google.
Z pomocą Google nie jest to takie proste, zwłaszcza jak próbuję porównać funkcje z Ubuntu do Debiana.
To repetytorium co zaproponowałeś również jest nie do końca tym czego szukam.
W Unity wyszukiwanie odbywa się po otwarciu rozszerzenia z paska. Już zauważyłem, że coś podobnego jest w Cinnamonie. Tutaj w GNOME również chciałbym po jednym kliknięciu wprowadzić nazwę szukanego aktywatora i od razu jego znaleźć czyli w czasie bieżącym wpisuje tekst a dane repetytorium czy też system szuka mi tego co potrzebuje i wyświetla np. w oknie poniżej. Osobiście chciałbym to mieć dodane do belki bądź jako widget na pulpicie tylko teraz pytanie czy jest jakaś możliwość by tego dokonać? W Ubuntu było to na tyle łatwe, że nawet gdy wpisałem "calculator" to od razu miałem ikonkę do jego uruchomienia.
Dodatkowo urodził mi się kolejny problem. W Ubuntu GRUB startował z automatu na ten system (gdyż tylko jego miałem zainstalowanego), teraz chciałbym by zbędne okno wyboru podczas startu systemu się nie pojawiało tylko automatycznie uruchamiało Debiana, takie coś jest do zrobienia?
To repetytorium co zaproponowałeś również jest nie do końca tym czego szukam.
W Unity wyszukiwanie odbywa się po otwarciu rozszerzenia z paska. Już zauważyłem, że coś podobnego jest w Cinnamonie. Tutaj w GNOME również chciałbym po jednym kliknięciu wprowadzić nazwę szukanego aktywatora i od razu jego znaleźć czyli w czasie bieżącym wpisuje tekst a dane repetytorium czy też system szuka mi tego co potrzebuje i wyświetla np. w oknie poniżej. Osobiście chciałbym to mieć dodane do belki bądź jako widget na pulpicie tylko teraz pytanie czy jest jakaś możliwość by tego dokonać? W Ubuntu było to na tyle łatwe, że nawet gdy wpisałem "calculator" to od razu miałem ikonkę do jego uruchomienia.
Dodatkowo urodził mi się kolejny problem. W Ubuntu GRUB startował z automatu na ten system (gdyż tylko jego miałem zainstalowanego), teraz chciałbym by zbędne okno wyboru podczas startu systemu się nie pojawiało tylko automatycznie uruchamiało Debiana, takie coś jest do zrobienia?
-
Odnośnie GRUB-a to:
zmienisz w opcji:
na:
i zapisujesz zmiany.
Po każdej edycji GRUBa konieczne jest polecenie:
Kod: Zaznacz cały
nano /etc/default/grub
GRUB_TIMEOUT= 5
GRUB_TIMEOUT= 0