Witam! mamy do wykonania takie zadanie i nie wiemy jak się do tego zabrać. Może ktoś z zaawansowanych użytkowników będzie mógł pomóc. Treść zadania:
"Z legalnego powodu potrzebujesz uzyskać wartość hasła dla użytkownika root
na twojej maszynie. Wiesz, ze hasło składa się z 4 znaków, zawiera tylko litery
oraz na pewno zawiera literę „m”. Używając narzędzi typu „crack” rozszyfruj
jakiego hasła użył root na twoim serwerze."
Dziękuję za pomoc!
odzyskanie has
ja bym zapytał roota oo hasło, jeśli by mi je powiedział, to by znaczyło że admin jest świadom kim jesteś i po co Ci hasło, jeśli nie dał bym sobie spokój.
a do twojego problemu najłatwiej byłoby użyć ataku siłowego podstawiając po kolei wszystkie możliwe opcje, ale się tym nie interesuję, więc zapytaj admina o hasło, albo google on wszytko wie :P
a do twojego problemu najłatwiej byłoby użyć ataku siłowego podstawiając po kolei wszystkie możliwe opcje, ale się tym nie interesuję, więc zapytaj admina o hasło, albo google on wszytko wie :P
Sevoth, trzeba było od razu napisać, że potrzebujesz tego na zajęcia z systemów operacyjnych, i nawet chyba wiem z jakiej szkoły?
Czyż to nie jest WSTI w Katowicach?
Tak się składa, że tam też studiuję i właśnie mieliśmy identyczne zadanie (jedno z wielu w podobnym klimacie).
Oczywiście cracka trzeba było na gorąco poszukać samemu w internecie, podczas zaliczenia, inaczej niezaliczone!
Czyż to nie jest WSTI w Katowicach?
Tak się składa, że tam też studiuję i właśnie mieliśmy identyczne zadanie (jedno z wielu w podobnym klimacie).
Oczywiście cracka trzeba było na gorąco poszukać samemu w internecie, podczas zaliczenia, inaczej niezaliczone!