Dwie różne wersje instalatorów na jednym dysku pendrive

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Zeely

Dwie różne wersje instalatorów na jednym dysku pendrive

Post autor: Zeely »

Chciałbym się dowiedzieć czy na jednym dysku pendrive mogę mieć dwa różne instalatory wersji netInstall czyli w moim przypadku Debiana i Ubuntu?

Jeśli jest to możliwe to jak można tego dokonać i jak wygląda późniejszy wybór odpowiedniego instalatora?

Poza tym czy instalatory Netinstall się "starzeją" tj. dzisiaj ściągam instalator Debiana w wersji testowej, a za tydzień gdy wyjdzie już nowa edycja muszę zmieniać instalator by mieć świeży instalator, czy pliki automatycznie zostaną pobrane te od najnowszej wersji?

Tak samo jak się ma instalator netinstall z dzisiejszą datą to do tej, która będzie jako kolejna wersja systemu, czyli Wheezy stanie się wersją stabilną, a pojawi się Jessie to by móc zainstalować Jessie w wersji testowej będę musiał pobrać nową płytkę netinstall bo aktualna nie będzie sprawna?
shogun001

Post autor: shogun001 »

1. Tak, możesz mieć 2 instalacje na jednym dysku pendrive, nawet niekoniecznie muszą to być wersje "NetInstall", mogą to być dowolne wersje instalacyjne i możesz mieć ich dowolną ilość na pendrivie - oczywiście uwzględniając pojemność nośnika.
  2. Jak tego dokonać? Jeśli nie wiesz jak zrobić multiboot iso to są 2 rozwiązania.
    1. Przeszukać Internet i zapoznać się z tematem "Multiboot iso".
    2. Użyć gotowy program. Najlepsze niestety są pod Windowsa. Ja osobiście polecam "Yumi".
  3. Czy instalacje się starzeją?
[INDENT]Sprawa wygląda tak za jeśli masz instalację Wheezy to instalujesz Wheezy. Gdy wyjdzie wersja "Jessie", to tak owszem będziesz musiał pobrać nową płytkę dla Jessie, z tym że stara będzie cały czas sprawna i nadal będzie instalowała wersję Wheezy. To tak jak z Windowsem. Płytka od Windows XP instaluje Windows XP, i żeby zainstalować Windowsa Vistę, potrzebna ci jest płytka z Windowsem Vistą. To że pojawiła się Vista, nie znaczy ze XP się zepsuł.[/INDENT]

Mam nadzieje, że nie namieszałem. Starałem się pisać najjaśniej jak mogłem.

Pozdrawiam.
Zeely

Jeszcze mi tylko rozjaśnij czy jeśli mam NetInstalkę Wheezy i instaluje Wheezy dzisiaj to będę miał dzisiejsze pakiety a jak zainstaluje z tej samej instalki Wheezy za miesiąc to będę miał te nowe pakiety czy te z tego tygodnia?
shogun001

Post autor: shogun001 »

Szczerze mówiąc to nie wiem. Sam jestem początkującym użytkownikiem Debiana, ale wydaje mi się, że powinny być najnowsze paczki. Chociaż to jest Debian i wszystko może się zdarzyć.

Pozdrawiam.
Zeely

Dziękuję za odpowiedź.

Dodane:
Próbowałem zrobić przez NetInstall jednak jedna instalka nadpisuje drugą.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

shogun001, znowu napisałeś bzdury. Porównując Debiana do Windowsa.

W przypadku Linuksa (Debiana) takie stwierdzenia nie mają zastosowania. Każdą wersję Debiana można zainstalować z dowolnej wersji posiadanego instalatora (tym bardziej w wersji netinstall) i nie ma potrzeby niepotrzebnie obciążać serwerów z obrazami iso aby mieć najnowszą wersję.

Jeżeli posiadamy obraz iso instalatora z jednej aktualnie wspieranych wersji Debiana to wystarczy nam tylko dostęp do internetu, w trakcie instalacji i system zaktualizuje się do najnowszej, wybranej przez nas wersji.

Linux to nie Windows.

Edycja:
Polecam ,,Debian reference''.
http://www.debian.org/doc/manuals/debia ... ex.en.html
threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zeely, jak masz pytanie do moderatora odnośnie moderacji, napisz prywatną wiadomość a nie śmieć w temacie.
ODPOWIEDZ