Dost
-
- Beginner
Dostęp z Debiana 6.0 Squeeze do urządzenia przez port szeregowy
Cześć. Jestem delikatnie zagubiony w obsłudze połączeń przez port szeregowy do urządzeń. Pod Windowsem mając nawet putty i podłączony kabel szeregowy do urządzenia jestem się w stanie dostać bez zbędnego kombinowania. Jak wygląda ta sprawa w Debianie 6.0 Squeeze?
Cześć.
Przetestuj konsolowy ewentualnie jak lubisz klikać. Być może przyda ci się też Wszystko ładnie działa, przynajmniej u mnie
Pozdrawiam.
Przetestuj konsolowy
Kod: Zaznacz cały
minicom
cutecom
inputattach
Pozdrawiam.
Czas na konfigurację, wciskasz Ctrl+A później z i jedziesz. Zmiana portu, parametrów komunikacji itd., do reszty polecam podręczni systemowy (samo się nie zrobi).
Być może musisz odpalić minicoma z uprawnieniami roota jeżeli nie masz praw dostępu do portów dla zwykłego użytkownika. Cierpliwości i będzie dobrze.
Pozdrawiam.
Być może musisz odpalić minicoma z uprawnieniami roota jeżeli nie masz praw dostępu do portów dla zwykłego użytkownika. Cierpliwości i będzie dobrze.
Pozdrawiam.
Jeżeli na sam koniec konfiguracji zapisałeś ustawienia jako ,,dfl'' (domyślne), to ponowne uruchomienie minicom powinno zadziałać łącznością z tym portem. Na dole ekranu powinieneś zauważyć status ,,Online''. Jeżeli nie to spróbuj z inicjalizacją (Ctrl-A -> Z -> M). Trudno mi wyobrazić sobie czego oczekujesz i potrzebujesz, co za urządzenie jest podłączone i co ma robić.
Jeżeli nadal nie działa to sprawdź, czy coś pojawia się na danym porcie, np. poprzez:
Podobnie jak się to ma np. przy ruchu myszką i obserwacji:
zależy gdzie podłączona jest myszka.
Jeżeli nadal nie działa to sprawdź, czy coś pojawia się na danym porcie, np. poprzez:
cat /dev/ttyS1
cat /dev/psaux
-
- Beginner
No właśnie, tak jak na zrzucie ekranu, samo uruchomienie poleceniem
Pokazuje w prawym dolnym rogu status "online" ale nic więcej.
Powinienem dostać linuksowy znak zachęty po połączeniu się (przynajmniej jak łączę się do tego samego urządzenia przez putty z Windowsa to dostaję jego znak zachęty).
Dodano:
Ktoś ma jakieś pomysły?
minicom
Powinienem dostać linuksowy znak zachęty po połączeniu się (przynajmniej jak łączę się do tego samego urządzenia przez putty z Windowsa to dostaję jego znak zachęty).
Dodano:
Ktoś ma jakieś pomysły?