VPN pomi

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Dominik137

VPN pomiędzy sieciami

Post autor: Dominik137 »

Witam.
P
osiadam dwa serwery dedykowane i potrzebuję je połączyć we wspólną sieć, oba mają zainstalowanego Debiana. Na jednym serwerze posiadam pptpd, z którym się łącze z Windowsa.

Chciałbym tak skonfigurować serwery, aby za pomocą interfejsu sieciowego stworzonego z pptpd mieć dostęp do obu serwerów po podłączeniu się przez VPN z Windowsa (i oczywiście aby serwery mogły się też wymieniać informacjami, pomiędzy sobą).

Jeśli dobrze rozumiem potrzebuję skonfigurować demona pptpd w trybie ,,site to site'', ale jak to zrobić?

Wolałbym uniknąć skorzystania z openvpn.

Prosiłbym o porady i wasze doświadczenia z tym związane
Dziękuje i Pozdrawiam
Dominik137

moje pytanie jest zbyt trudne czy zbyt banalne?
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Nie do końca rozumiem co chcesz uzyskać, ale w tej części co rozumiem to polecam program racoon.
Pomiędzy dwoma maszynkami debianowymi stworzy ci site-to-site vpn, czyli tunel VPN który będzie działał nieprzerwanie.
Do to tego co chcesz mieć na Windowsie to nie bardzo kumam?
Dominik137

sprawdzę, dzięki serdeczne :-)
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Jak będziesz miał problem z racoonem to pisz, pomogę. Pisałem - się mi coś przypomina - też posta z gotowym plikiem konfiguracyjnym więc na forum powinieneś znaleźć zapewne gotowca.
Racoon-tool jest o tyle dobre że niewiele trzeba wiedzieć by to działało - sam tool wymyśla za Ciebie jakie algorytmy w której fazie są używane, dla mnie o tyle dobre że program za mnie decyduje jak działa - jako "że oni wiedzą lepiej".
Jak chcesz wersję dla mądrzejszych to bez tool'a, albo z toolem - on wygeneruje ci plik w wersji pełnej, przełączasz się na wersję nie racoon-tool tylko racoon, zmieniasz plik wersji pełnej tak jak Ci się wydaje że być powinien. Mi się nie chciało w to bawić - ale też pomogę jakby co.
ODPOWIEDZ