Witam.
Posiadam dwa serwery dedykowane i potrzebuję je połączyć we wspólną sieć, oba mają zainstalowanego Debiana. Na jednym serwerze posiadam pptpd, z którym się łącze z Windowsa.
Chciałbym tak skonfigurować serwery, aby za pomocą interfejsu sieciowego stworzonego z pptpd mieć dostęp do obu serwerów po podłączeniu się przez VPN z Windowsa (i oczywiście aby serwery mogły się też wymieniać informacjami, pomiędzy sobą).
Jeśli dobrze rozumiem potrzebuję skonfigurować demona pptpd w trybie ,,site to site'', ale jak to zrobić?
Wolałbym uniknąć skorzystania z openvpn.
Prosiłbym o porady i wasze doświadczenia z tym związane
Dziękuje i Pozdrawiam
VPN pomi
-
-
Jak będziesz miał problem z racoonem to pisz, pomogę. Pisałem - się mi coś przypomina - też posta z gotowym plikiem konfiguracyjnym więc na forum powinieneś znaleźć zapewne gotowca.
Racoon-tool jest o tyle dobre że niewiele trzeba wiedzieć by to działało - sam tool wymyśla za Ciebie jakie algorytmy w której fazie są używane, dla mnie o tyle dobre że program za mnie decyduje jak działa - jako "że oni wiedzą lepiej".
Jak chcesz wersję dla mądrzejszych to bez tool'a, albo z toolem - on wygeneruje ci plik w wersji pełnej, przełączasz się na wersję nie racoon-tool tylko racoon, zmieniasz plik wersji pełnej tak jak Ci się wydaje że być powinien. Mi się nie chciało w to bawić - ale też pomogę jakby co.
Racoon-tool jest o tyle dobre że niewiele trzeba wiedzieć by to działało - sam tool wymyśla za Ciebie jakie algorytmy w której fazie są używane, dla mnie o tyle dobre że program za mnie decyduje jak działa - jako "że oni wiedzą lepiej".
Jak chcesz wersję dla mądrzejszych to bez tool'a, albo z toolem - on wygeneruje ci plik w wersji pełnej, przełączasz się na wersję nie racoon-tool tylko racoon, zmieniasz plik wersji pełnej tak jak Ci się wydaje że być powinien. Mi się nie chciało w to bawić - ale też pomogę jakby co.