Witam.
Czy jest możliwe z poziomu SSH wyłączenie karty graficznej na domowym serwerze (czyt. stary komputer w roli serwera)? Zauważyłem w sensors, że ma 71*C, więc uznałem, że niepotrzebnie prąd ciągnie, gdy mimo wszystko nie jest używana. Szukałem, nie znalazłem.
Pozdrawiam.
Ca
Wszystkim zarządzam z poziomu SSH. W ogóle nie używam monitora w tym serwero-komputerze.
Przyjmę dwa rozwiązania:
[INDENT]a) wyłączenie X11 z poziomu SSH
b) nieuwzględnienie karty graficznej podczas startu init[/INDENT]
To pierwsze jak domniemam pozostawi mimo wszystko zasilanie i sprawdzanie stanu karty graficznej, a to drugie powinno odciąć zasilanie do tego podzespołu. Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi.
Przyjmę dwa rozwiązania:
[INDENT]a) wyłączenie X11 z poziomu SSH
b) nieuwzględnienie karty graficznej podczas startu init[/INDENT]
To pierwsze jak domniemam pozostawi mimo wszystko zasilanie i sprawdzanie stanu karty graficznej, a to drugie powinno odciąć zasilanie do tego podzespołu. Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi.
Na początek zacznij od podania podstawowych informacji o systemie żebyśmy wiedzieli z czym mamy do czynienia: threads/12771-Zakładając-temat-przeczyt ... #post81406
Obawiam się, że nie da się całkowicie wyłączyć karty graficznej. Wyłączenie (po co w ogóle włączać?) X11 powinno zmniejszyć obciążenie. Możesz też spróbować wyładować moduł jądra odpowiedzialny za kartę graficzną.
Obawiam się, że nie da się całkowicie wyłączyć karty graficznej. Wyłączenie (po co w ogóle włączać?) X11 powinno zmniejszyć obciążenie. Możesz też spróbować wyładować moduł jądra odpowiedzialny za kartę graficzną.
Jeśli wyłączysz kartę graficzną to przy problemie z połączeniem przez ssh, czy jakiejś awarii nie będziesz w stanie sprawdzić co się dzieje z Twoim serwerem. Nie warto. Włączysz potem grafikę nie mając obrazu?
Jeśli chcesz oszczędzać na prądzie to należy iść w trochę innym kierunku:
Jeśli chcesz oszczędzać na prądzie to należy iść w trochę innym kierunku:
- W serwerach nie stosuje się trybu graficznego i nie należy instalować X11/KDE/Gnome
(mniejsze obciążenie procesora i mniejsze zużycie pamięci). - Pewnie masz zintegrowaną kartę graficzną (a takie karty są przeznaczone do zastosowań
biurowych, są mało wydajne i ciągną mało prądu).
Jeśli nie masz jednak zintegrowanej karty graficznej to załóż najprostszą kartę graficzną
PCI z 1 do 4 MB RAM (nie PCI-Expres) i idealnie nadającą się do pracy w trybie tekstowym.
Takie karty nie mają wentylatorów (a więc nie wyją po roku i zużywają bardzo mało prądu).
Karta do kupienia na allegro (np. ATI na złączu PCI) dosłownie za kilka złotych. - Używaj procesorów z niskim TPD z energooszczędną budową (np. mniejsza ilość pamięci podręcznej - mniejsze zużycie prądu).
Jeśli procesor jest nieobciążony to posiadając odpowiednią płytę główną, możesz zmniejszyć mu częstotliwość pracy np. z 2.00GHz do 1.0GHz (mniejsza częstotliwość pracy to mniejsze zużycie prądu).
Można też zmniejszyć napięcie pracy procesora (najlepiej jednocześnie ze zmniejszeniem częstotliwości).
Z tym jednak trzeba bardzo uważać bo przy zbyt niskim napięciu serwer stanie się się niestabilny.
Z najtańszych procesorów jednordzeniowych na socket 775 to (TPD 35W): Celeron 420, Celeron 430,
[INDENT]z dwurdzeniowych (pomimo teoretycznego TPD 65W są dość energooszczędne):
technologia 65 nm: Celeron E1200, Celeron E1400, CeleronE1500,
technologia 45 nm: Celeron E3200, Celeron E3300, Celeron E3400)[/INDENT]
Inne przykłady (procesory dużo droższe, serwer będzie drogi, ale kiedyś sobie wynotowałem parę modeli):
Procesory Celeron 2 rdzeniowe, TPD 35W
socket 1155, wbudowana karta grafiki
[INDENT]G530T 2.0 GHz
G540T 2.1 GHz
G550T 2.2 GHz[/INDENT]
Core i3
[INDENT] Intel® Core™ i3-2120T Processor (3M Cache, 2.60 GHz) - 35W
Intel® Core™ i3-2100T Processor (3MB Cache, 2.50 GHz) - 35W
Intel® Core™ i3-3240T Processor (3M Cache, 2.90 GHz) - 35W
Intel® Core™ i3-3220T Processor (3M Cache, 2.80 GHz) - 35W[/INDENT] - Używaj dysków SSD zamiast HDD, jeśli to możliwe nie używaj więcej niż jednego dysku (np. kopie możesz robić na pendrive zamiast na inny dysk).
- Odepnij stację dyskietek i DVD
Zaciemniłem trochę z odpisując, może głównie dlatego, że uznałem, że jednak czasem jest potrzebna karta graficzna.
Serwer pracuje na Pentium 4 3.2 GHz wraz z 2MM pamięci podręcznej. Według producenta 84W, więc dużo niestety. Karta nVidia GeForce 7300 GS, według jakiejś strony 20W. Oczywiście nie mam zainstalowanego żadnego środowiska graficznego. Nie chciałbym niczego nowego kupować, tylko pobawić się w wyłączanie niepotrzebnych funkcji. Dziękuje za radę ze stacją DVD, zapomniałem o niej.
Serwer pracuje na Pentium 4 3.2 GHz wraz z 2MM pamięci podręcznej. Według producenta 84W, więc dużo niestety. Karta nVidia GeForce 7300 GS, według jakiejś strony 20W. Oczywiście nie mam zainstalowanego żadnego środowiska graficznego. Nie chciałbym niczego nowego kupować, tylko pobawić się w wyłączanie niepotrzebnych funkcji. Dziękuje za radę ze stacją DVD, zapomniałem o niej.
Karta ciągnie dość sporo i niepotrzebnie (jak na serwer). Zamiast wyłączać wystarczy wymienić.
Te najbardziej oszczędne karty nie mają nawet radiatora ani wentylatora
np. http://allegro.pl/karta-graficzna-ati-m ... 10259.html
Edycja: Przy okazji policzmy ile da się zaoszczędzić rocznie na 1W (0,001kW) energii elektrycznej.
Założenia:
365*24h*0,001kW = 8,76kWh
8,76kWh*0,65zł/kWh = 5,69zł
A więc obniżając moc pobieraną przez serwerek o 1W zaoszczędzimy rocznie 5,69zł.
Zejście z poborem prądu o 30W (co w wielu domowych serwerkach jest realne, bo mają stare prądożerne procesory lub prądożerne karty graficzne) daje już roczne oszczędności 171zł.
PS.
Oczywiście nieobciążona karta graficzna z TPD 20W może na serwerze pobierać 5-10W (ale jakby nie patrzeć jest to ok. 50zł rocznie niepotrzebnie wydane na prąd)
Te najbardziej oszczędne karty nie mają nawet radiatora ani wentylatora
np. http://allegro.pl/karta-graficzna-ati-m ... 10259.html
Edycja: Przy okazji policzmy ile da się zaoszczędzić rocznie na 1W (0,001kW) energii elektrycznej.
Założenia:
- koszt 1kWh przyjmujemy 0,65zł (koszt uśredniony wraz z opłatami przesyłowymi)
- serwer pracuje przez cały rok, 24 godziny na dobę
365*24h*0,001kW = 8,76kWh
8,76kWh*0,65zł/kWh = 5,69zł
A więc obniżając moc pobieraną przez serwerek o 1W zaoszczędzimy rocznie 5,69zł.
Zejście z poborem prądu o 30W (co w wielu domowych serwerkach jest realne, bo mają stare prądożerne procesory lub prądożerne karty graficzne) daje już roczne oszczędności 171zł.
PS.
Oczywiście nieobciążona karta graficzna z TPD 20W może na serwerze pobierać 5-10W (ale jakby nie patrzeć jest to ok. 50zł rocznie niepotrzebnie wydane na prąd)