Kod: Zaznacz cały
mount: /lib/i386-linux-gnu/libmount.so.1: version `MOUNT_2.2*' not found (required by mount)
Jak to teraz naprawić? Mam dostęp do trybu ratunkowego. Proszę pomóżcie.
mount: /lib/i386-linux-gnu/libmount.so.1: version `MOUNT_2.2*' not found (required by mount)
mv util-linux-2.23.1.tar.bz2 /usr/local/src
cd /usr/local/src
tar -jxvf util-linux-2.23.1.tar.bz2
cd util-linux-2.23.1
./configure
./configure --without-ncurses
make
make install
apt-get upgrade
I uważasz, że to wystarczy? Jakie są inne flagi dostępne?Kod: Zaznacz cały
./configure --without-ncurses
cd util-linux-2.23.1
make deinstall
To nic nie daje. to tylko aktualizuje wersje paczek w bazie. Zapomniałeś jeszcze o:wczoraj robiłem:Kod: Zaznacz cały
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade
Ja się na tym zbytnio nie znam. Kiedy wpisałem:Yampress pisze:I uważasz że to wystarczy? Jakie są inne flagi dostępne?
./configure
Rzeczywiście, niegłupi pomysł. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że żeby to zrobić chyba muszę użyć systemu ratunkowego, a tam główną partycję montuję do /mnt, więc pewnie jakieś dodatkowe opcje by się przydały.Yampress pisze:I teraz masz dwie wersje w systemie? Systemową z paczki i skompilowane. Spróbuj to usunąć...
Nic innego nie kompilowałem. Za chwilę spróbuję.Yampress pisze:jeśli się nie usunie to wszystkie pliki skompilowane zainstalował w strukturze /usr/local (jeśli nie podasz ścieżki w configure gdzie ma je instalować). Jeśli nie masz nic więcej kompilowanego to możesz wszystko tam usunąć i zainstalować z paczki util-linux, a jeszcze wcześniej sprawdzić, czy nie jest już zainstalowana.
Masz racje - pomyłka Dokładnie to jest tak:Yampress pisze:Dodam, że Squeeze 6.0 aktualnie jest starą wersją stabilną i należałoby już przejść na aktualną wersję stabilną Wheezy (7.1). Dobrze tu napisałeś bo może się w czymś pomyliłeś?
Distributor ID: Debian
Description: Debian GNU/Linux 7.1 (wheezy)
Release: 7.1
Codename: wheezy
To na przyszłość powinienem usunąć ulti-linux z pomocą apt-get, a dopiero potem instalować ze źródeł?Yampress pisze:Narobiłeś sobie syfu w systemie. Nigdy tak nie rób.
Racja. Ale jako ciekawostkę powiem, że mimo że tym poleceniem też wywołałem to wtedy nie widziałem między nimi różnicy.Yampress pisze:To nic nie daje. To tylko aktualizuje wersje paczek w bazie. Zapomniałeś jeszcze o...
aptitude install util-linux
dpkg -i util-linux*.deb
mount
libmount1
The following packages have unmet dependencies:
apache2.2-common : Depends: procps but it is not going to be installed
E: Error, pkgProblemResolver::Resolve generated breaks, this may be caused by held packages.