Witam.
To mój pierwszy post, nie zadaję zwykle pytań tylko staram się sam znaleźć rozwiązanie ale to dla mnie jest zagadka i nie wiem co jest nie tak?
Od razu powiem, że generalnie radzę sobie już w miarę jeśli chodzi o instalację i konfigurację po instalacji systemu, ale wysypałem się na (jak mi się wydaje ) prostej rzeczy .
Pobrałem obraz Debiana Wheezy amd 64 (działa, sumy kontrolne poprawne) pierwsza instalacja, wszystko działa jak należy) żadnych problemów, standardowo gnome 3 nie działa. Ale mam kartę radeon 5470, więc to norma. Pomijam to bo niczego mi gnome 3 nie jest potrzebne.
Po kilku tygodniach pracy i nauki na tym systemie robię format partycji i ponowne instaluję Debiana, i co? I zasadzka, wszystko idzie planowo do momentu kiedy dochodzi do konfiguracji apta a później do wyboru gruba i instalacji elementów systemu. Przy tej konfiguracji apta już jest błąð, kolejny błąd jest w momencie instalacji gruba (czyli grub nie zostanie zainstalowany i bez niego system nie uruchomi się). I w momencie wyboru elementów systemu do zainstalowania jest tylko możliwość wyboru "podstawowy element systemu".
Każdy kto instalował system z pierwszej płyty cd wie o co chodzi? Oczywiście instalacja w trybie graficznym, no i nie wiem o co chodzi z tym, że ta konfiguracja apta mi się wysypuje i dalej już nic nie da się zrobić. Dodam, że prób instalacji było kilka i za każdym razem to samo. Więc nie wiem, niby sobie już radzę i ogólnie już wiem też jak sobie poradzić w razie problemów, jest forum, jest Google, ale szukam i nic. Jak pobrałem obraz iso cd z wersją netinstall to działa jak trzeba. Pobrałem też też pierwszą płytę cd z wersją amd64 z kde. Na probę zainstalowałem na virtualboksie i też jest prawidłowo, ale czemu skoro raz zainstalowałem z pierwszej płyty cd wersję Debiana Wheezy amd 64 z gnome i instalacja przeszła przepisowo, a później kilka razy próbowałem i nic?
W czym jest problem?
Jakby ktoś był tak miły i wyjaśnił mi o co chodzi to będę wdzięczny.
Instalacja Debiana Wheezy amd 64bit, b
Tak, połączenie z internetem jest prawidłowe. W ogóle nie mam żadnych problemów poza tymi, o którym wspominam. Jak napisałem, pierwsza instalacja poszła przepisowo, żadnych problemów.
A kiedy ponownie, po zrobieniu formatu dysku, chciałem z tej samej płyty zainstalować system pojawiły się takie problemy właśnie, połączenie bez problemu. Sam instalator konfiguruje itp., itd. i wszystko działa do momentu kiedy pojawia się konfiguracja apta i następnie instalacja gruba. Cala reszta działa bez problemu. Jak napisałem po ściągnięciu instalatora Debiana netinstall wszystko poszło przepisowo i zainstalował się system tak jak trzeba, więc nie wiem z czym jest problem.
Pobrałem wersję z kde, którą zainstalowałem na maszynie wirtualnej, jak na razie nie instalowałem na twardym dysku. Ale chyba sprawdzę, czy ten instalator będzie działał. Myślę, że bez problemu.
Dodane:
Tak jak myślałem, instalacja z nowo nagranej płyty ale tym razem z kde poszła bez żadnych problemów i nadal nie wiem co się psuło przy instalacji tego samego. Tylko, że z gnome. Czemu instalacja pokazuje błąd w trakcie konfiguracji menadżera pakietów, czyli konfiguracji apta i później przy instalacji grub.
A kiedy ponownie, po zrobieniu formatu dysku, chciałem z tej samej płyty zainstalować system pojawiły się takie problemy właśnie, połączenie bez problemu. Sam instalator konfiguruje itp., itd. i wszystko działa do momentu kiedy pojawia się konfiguracja apta i następnie instalacja gruba. Cala reszta działa bez problemu. Jak napisałem po ściągnięciu instalatora Debiana netinstall wszystko poszło przepisowo i zainstalował się system tak jak trzeba, więc nie wiem z czym jest problem.
Pobrałem wersję z kde, którą zainstalowałem na maszynie wirtualnej, jak na razie nie instalowałem na twardym dysku. Ale chyba sprawdzę, czy ten instalator będzie działał. Myślę, że bez problemu.
Dodane:
Tak jak myślałem, instalacja z nowo nagranej płyty ale tym razem z kde poszła bez żadnych problemów i nadal nie wiem co się psuło przy instalacji tego samego. Tylko, że z gnome. Czemu instalacja pokazuje błąd w trakcie konfiguracji menadżera pakietów, czyli konfiguracji apta i później przy instalacji grub.