Internet z telefonu w konsoli

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
draggero

Internet z telefonu w konsoli

Post autor: draggero »

Witajcie,

Potrzebuję skonfigurować połączenie z telefonem - dostępna tylko konsola i najlepiej połączenie USB->tel dla oszczędności baterii. Korzystałem z http://apes.pl/gprs/gprs.html i http://www.mandrivalinux.eu/showthread. ... jako-modem . Oba dają ten sam efekt, czyli niby dostaję IP od sieci, jednak jak już chcę zrobić to ani nie mogę dać z niej pinga ani dobić się do ssh. Ma ktoś może pomysł czemu sieć niby jest, a jednak jej nie ma? Sieć to Orange.

Być może ma to związek z tym:
not replacing existing default route via 192.168.1.100
Komputerek jest wpięty do routera i ma ustawiony statyczny IP.

@EDIT:
No i teraz nie mam dostępu nawet z eth, które przy restarcie pokazuje:
running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not enable again some interfaces
chociaż nie wiem czy nie stało się to wcześniej.
pawelo

Post autor: pawelo »

Poniżej moja instrukcja z telefonem HTC ONE S:
1.W telefonie ustawiam "Telefon jako modem"
2.Podłączam telefon kabelkiem microUSB do komputera.
3. lsusb zwraca :
Bus 003 Device 009: ID 0bb4:0fb5 High Tech Computer Corp.
4.Poleceniem iwconfig sprawdzam interfejs - u mnie usb0
5.Włączam interfejs :
ifconfig usb0 up
6.
dhclient usb0
7.Sprawdzam ip route czy domyślną bramą jest telefon na usb0
8.Jeśli tak to powinno być połączenie ze światem.
draggero

Ok, udało mi się zrobić połączenie tak, aby pingować z komputera jakiś zewnętrzny host. Jednak zależy mi na tym, aby się do niego dobić z zewnątrz. I teraz pojawia się pytanie czy jest to w ogóle możliwe?

Do tego, po konfiguracji połączenia, nie działa mi na nim internet z eth. IP jest przydzielane przez router do ssh dobiję się w LANie, jednak na świat już nie. Jaka może być tego przyczyna?
Przy /etc/init.d/networking restart mam:
[....] Running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not re[warnle some interfaces ... (warning).
[ ok ] Reconfiguring network interfaces...done.
@EDIT: drugi problem rozwiązany. Wystarczyło pozmieniać nameserver w resolv.conf
Jednak teraz pozostaje pytanie czy mogę dobić się do ssh tworząc połączenie telefonem?
pawelo

Zainteresuj się połączeniem VPN.
Ja realizuję to łącząc się ze zdalnym router ze stałym adresem IP po PPTP.
Chcąc np. z telefonu połączyć się po ssh do serwera również łączę się telefonem po PPTP do routera.
Pozostałe czynności bez zmian jak w sieci LAN.
Jak nie masz routera z obsługą VPN poszukaj serwisy udostępniające konta VPN.
draggero

A nie da się łączyć bezpośrednio do telefonu? Dla mnie byłoby to najwygodniejsze, bo nie muszę tworzyć żadnych sieci. Do tego ma to działać w terenie więc routery odpadają.
pawelo

Powinno się dać, potrzebujesz u operatora publiczny najlepiej stały adres IP twojej usługi dostępu do internetu.
U mnie VPN też działa bez problemu.Router jest w firmie, a mobilny "serwer" (komputer z modemem) krąży po Polsce.
Gdy uruchamiam połączenie internetowe na "serwerze" automatycznie zestawia się połączenie VPN do routera w firmie.
Tak samo na komputerze "kliencie" i wtedy dwie jednostki zdalne w terenie są w tej samej sieci VPN.
draggero

Zrobiłem VPN na lanie, ale wolałbym aby serwer stał na VPS. Robiłem wg. poradników, które różniły się tylko wpisami do iptables. Robiłem np. wg tego: http://www.putdispenserhere.com/pptp-de ... up-script/ ale jakoś nie mogę się podłączyć. O ile na lanie łączyło bez problemów to na VPS coś nie chce mnie dopuścić. Jakieś pomysły?
ifconfig i route -n
http://i.minus.com/i1UaSSW8XtrJ3.png
pawelo

Nie wiem jak jest po kablu,ale kiedyś robiłem coś podobnego po WiFi.
W telefonie miałem uruchomiony HotSpot, na virtualboxie pracował debian.
W opcjach virtualboxa zmieniłem ustawienia karty sieciowej aby pobierała adres IP z telefonu , a nie pracowała za NATem karty sieciowej systemu głównego.
Następnie :
pptpsetup --create <TUNNEL> --server <SERVER> [--domain <DOMAIN>]
--username <USERNAME> [--password <PASSWORD>]
[--encrypt] [--start]
route add -net xxx.xxx.xxx.0/24 dev xxxx
draggero

Z tego co widzę usługa może być zablokowana u dostawcy, więc zmieniłem nieco założenia i teraz będzie się to odbywać po połączeniu z bazą danych. Łatwiej mi dzięki temu będzie napisać aplikację do telefonu i znika problem łączenia się do telefonu. Może będzie to wszystko działać nieco gorzej, ale może z czasem wpadnie mi do głowy lepszy pomysł.
ODPOWIEDZ